Ким путује возом два дана до Трампа

Агенције
Ким путује возом два дана до Трампа

Ханој - Вијетнам се припрема за предстојећи састанак америчког предсједника Доналда Трампа и сјевернокорејског лидера Ким Јонг Уна, који ће у Ханој допутовати возом преко Кине, јавила су агенције, позивајући се на два неименована извора блиска организацији тог сусрета.

Киму ће можда требати два дана путовања возом да би прешао на хиљаде километара из Пјонгјанга кроз Кину до Вијетнама, што значи да би требало да крене крајем недјеље да би стигао 25. фебруара, како је планирано.

Воз ће се, како наводе извори, зауставити на вијетнамском граничном прелазу Донг Данг, одакле ће Ким остатак пута од 170 километара наставити аутомобилом.  Агенције наводе да је воз омиљено превозно средство Кима, као и његовог оца и деде.

Три друга извора блиска припремама састанка рекла су британској агенцији да је преферирана локација за самит, који се одржава 27. и 28. фебруара, резиденција вијетнамске владе из колонијалног доба у центру Ханоја. Сви извори, међутим, напомињу да је могућа промјена плана.

Вијетнамски премијер је у уторак комитету за организовање самита поручио да је безбједност тог скупа приоритет, објављено је на сајту вијетнамске владе.

Преко пута резиденције вијетнамске владе налази се хотел “Метропол” који је резервна локација за одржавање састанка, навели су извори. Могуће је и да ће Ким, током боравка у Ханоју, одсести у хотелу “Мелиа”. Трамп је изјавио да жели да Сјеверна Кореја оконча свој нуклеарни програм, али да не жури и да се на Пјонгјанг не врши притисак у вези са роком за то. Он је на конференцији за новинаре у Бијелој кући рекао да санкције против Сјеверне Кореје остају на снази и додао да та земља у скорије време није извела нуклеарне или ракетне пробе.

- Не журим. Нема тестирања. Докле год нема проба, ја не журим. Уколико до тога дође, то је већ нешто друго. Волио бих да видим коначну денуклеаризацију Сјеверне Кореје - рекао је Трамп.

Трамп је претходно у телефонском разговору са јужнокорејским предсједником Мун Џае-ином о предстојећем самиту са сјевернокорејским лидером рекао да очекује велики напредак.

Иначе, високи званичници Бијеле куће подстичу договор о дијељењу нуклеарне технологије са Саудијском Арабијом упркос приговорима појединих америчких званичника.

Посланици обје партије изразили су забринутост да и Саудијска Арабија могла да развије нуклеарно наоружање ако се технологија САД пребаци без одговарајућих мјера безбједности, преноси Би-Би-Си.

Демократски Представнички дом покренуо је јуче истрагу због тврдњи неколико неименованих лица да су присуствовала “ненормалним поступцима” у Бијелој кући који се тичу приједлога за градњу десетина нуклеарних реактора широм овог блискоисточног краљевства.

Саудијска Арабија саопштила је да жели нуклеарну енергију како би диверсификовала своје изворе енергије и помогла у рјешавању растућих енергетских потреба.

Крајем мјесеца Трампов зет и савјетник у Бијелој кући Џаред Кушнер обићи ће Блиски исток. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана