Ким и Трамп – сусрет који се чека, Швајцарска спремна

Агенција
Ким и Трамп – сусрет који се чека, Швајцарска спремна

Берн - Швајцарска је спремна да буде мјесто разговора Сјеверне Кореје и Сједињених Америчких Држава, саопштено је из Берна.

Да ли ће до састанка америчког и сјевернокорејског предсједника доћи није још извијесно, али ако се то заиста догоди, поставља се питање гдје ће сусрет бити одржан.

"Швајцарска разговара са свим заинтересованим странама", рекла је Кароле Велти, портпаролка министарства спољних послова Швајцарске.

На њима је, како је додала, да одлуче да ли, када и гдје желе да воде разговоре.

"Понуда Швајцарске је позната", рекла је она.

Швајцарска је три пута већ фигурирала као земља домаћин за састанак САД и Сјеверне Кореје у Женеви.

Без обзира на дипломатске везе Сјеверне Кореје и Швајцарска Ким има и личне успомене на ову земљу. Швајцарски медији подсјећају да је он један дио младости провео у Либефелд четврти између Берна и Кеница и да је у то вријеме чак добро говорио њемачки који се говори у Берну.

Састанак предсједника САД Доналда Трампа и сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна представља велику коцку с неизвесним исходом, оцијењују амерички медији.

Док либерални медији, који су иначе веома критични према Трампу, оцијењују да предсједник САД неочекиваним прихватањем Кимовог позива можда покушава да скрене пажњу с посљедњих скандала и истраге о руском мијешању у изборе, конзервартивни медији више наводе да Трамп преговорима треба да приступи с великим опрезом.

Јужнокорејски званичници саопштили су раније да је Трамп позитивно одговорио на приједлог лидера Сјеверне Кореје да се састане с њим.

Сусрет би требало да буде одржан до краја маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана