Keri i Lavrov završili sastanak o Ukrajini

Agencije
Keri i Lavrov završili sastanak o Ukrajini

Ženeva - Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov završili su sastanak u Ženevi posvećen situaciji u Ukrajini, manje od nedjelju dana nakon što je Keri optužio Moskvu da "ga u lice laže" kada je u pitanju sukob u toj zemlji.

Sastanak je trajao oko 80 minuta u jednom hotelu u Ženevi, saopštio je Stejt department, ne navodeći detalje razgovora, navodi AP.

Keri je na Tnjitteru napisao da su razgovarali o Ukrajini, Siriji i pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Njih dvojica su se na početku sastanka rukovala pred kamerama, ali atmosfera je bila napeta i nisu davali nikakve izjave, navodi AFP.

Keri, koji je prošle nedjelje izjavio da ruski zvaničnici vode "propagandnu" kampanju i lažu "ga u lice" kada se radi o slanju vojnika i oružja proruskim snagama u istočnoj Ukrajini.

Kijev i Moskva će razgovarati o rješavanju spora u vezi s gasom, koji bi se mogao negativno odraziti na isporuku tog energenta Evropi, nakon što je Rusija počela da snabdijeva dijelove istočne Ukrajine, koji su pod kontrolom proruskih snaga.

Ove razgovore će voditi ministri energetike Ukrajine i Rusije, kao i potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Ruska državna energetska kompanija "Gazprom" prošle nedjelje je zaprijetila da će smanjiti isporuke gasa Ukrajini zbog spora oko namjere Moskve da gas isporučuje direktno u oblasti pod kontrolom proruskih snaga, a onda traži od Kijeva da plati.

Lideri proruskih snaga u istočnoj Ukrajini tvrde da je Kijev iznenada prestao da ih snabdijeva gasom i tražili su gas od Rusije, navodi AFP.

Ukrajinska energetska kompanija "Naftogaz" prošlog mjeseca je prestala da isporučuje gas u oblasti pod kontrolom proruskih snaga, uz obrazloženje da isporuka nije moguća zbog oštećeng gasovoda, ali je poslije nekoliko sati objavila da je nastavila isporuku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je optužio Ukrajinu da sprovodi "genocid" ostavljanjem bez energije četiri miliona ljudi koji žive na teritorijama gdje vlada humanitarna kriza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana