Kazne za ustaške dimbole će biti izricane na licu mjesta

Srna
Kazne za ustaške dimbole će biti izricane na licu mjesta

Beč - Austrijski državni tužilac i sudije izricaće na licu mjesta u Blajburgu kazne svakome ko bude nosio fašističke i ustaške simbole, navode austrijski mediji.

Tako će svi koji budu nosili simbole ustaške Nezavisne Države Hrvatske ili uzvikivali "Za dom spremni!" na licu mjesta biti kažnjeni, najavljuju austrijski mediji.


Na austrijskoj teritoriji održava se najveći fašistički skup u Evropi - poručuju političari u Beču, koji traže jedinstven zakon za EU kako bi se kažnjavali oni koji nose simbole fašizma.

Austrijski političari, i desnica i ljevica, ujedinjeni su u stavu da na komemoraciji u Blajburgu treba spriječiti svaki pokušaj isticanja takvih simbola.

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska biskupska konferencija i "Počasni blajburški vod" će ove godine pažljivo organizovati okupljanje kraj Blajburga kako bi bili izbjegnuti incidenti.

"Katolička crkva nikada nije podržavala provokatore sa ustaškim kapama koji su dolazili na Blajburško polje. To su provokatori jer je uglavnom riječ o mladima koji nisu mogli imati nikakve veze sa ustaškim pokretom, a policija ih nikada nije identifikovala", tvrde na zagrebačkom Kaptolu.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Rajner, za razliku od austrijske javnosti, tvrdi da proteklih godina "nije vidio one koji su isticali ustaške simbole".

Iako su neki austrijski političari predlagali zabranu ovogodišnjeg skupa na Blajburgu, mjestu na kome su uglavnom ubijeni pripadnici ustaškog pokreta, premijer Austrije Sebastijan Kurc objasnio je da nema ovlaštenja da ga zabrani, jer skup ne organizuje država već Crkva.

Austrijski evroparlamentarci, pak, smatraju da EU treba da donese jedinstveni zakon koji bi vrijedio za sve članice, a kojim bi bilo zabranjeno isticanje ustaških i fašističkih simbola, te veličanje fašizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana