Katalonija proglašava nezavisnost za nekoliko dana

Katalonija proglašava nezavisnost za nekoliko dana 04.10.2017 11:16 | Srna

London - Katalonija će proglasiti nezavisnost od Španije u roku od nekoliko dana, izjavio je lider ovog autonomnog regiona Karles Pudždemon.

On je u prvom intervjuu poslije održavanja referenduma u nedjelju, 1. oktobra, rekao Bi-Bi-Siju da će njegova administracija "preduzeti korake do kraja ove sedmice ili početkom sljedeće".


Na pitanje šta će uraditi ukoliko Vlada Španije interveniše i preuzme kontrolu nad upravom Katalonije, Pudždemon je rekao da bi to bila "greška koja mijenja sve".

Pudždemon je izjavio da u ovom trenutku nema kontakata između vlasti u Madridu i njegove administracije.

On se nije složio sa saopštenjem Evropske komisije u kojem je prije dva dana rečeno da su događaji u Kataloniji unutrašnja stvar Španije.

Pudždemon je govorio neopsredno poslije obraćanja španskog kralja Felipea Šestog naciji. Kralj je rekao da su organizatori referenduma o nezavisnosti Katalonije sebe stavili "izvan zakona".

Felipe je izjavio da je situacija u Španiji "ekstremno ozbiljna" i pozvao na jedinstvo.

On je dodao da su katalonski lideri organizovanjem referenduma pokazali "nepoštovanje prema ovlaštenjima države".

"Oni su narušili demokratske principe vladavine prava. Danas je katalonsko društvo podijeljeno", rekao je Felipe i upozorio da bi referendum mogao da ugrozi ekonomiju i bogatstvo tog sjeveroistočnog regiona, ali i čitave Španije.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica