Каталонија проглашава независност за неколико дана

Срна
Каталонија проглашава независност за неколико дана

Лондон - Каталонија ће прогласити независност од Шпаније у року од неколико дана, изјавио је лидер овог аутономног региона Карлес Пуџдемон.

Он је у првом интервјуу послије одржавања референдума у недјељу, 1. октобра, рекао Би-Би-Сију да ће његова администрација "предузети кораке до краја ове седмице или почетком сљедеће".


На питање шта ће урадити уколико Влада Шпаније интервенише и преузме контролу над управом Каталоније, Пуџдемон је рекао да би то била "грешка која мијења све".

Пуџдемон је изјавио да у овом тренутку нема контаката између власти у Мадриду и његове администрације.

Он се није сложио са саопштењем Европске комисије у којем је прије два дана речено да су догађаји у Каталонији унутрашња ствар Шпаније.

Пуџдемон је говорио неопсредно послије обраћања шпанског краља Фелипеа Шестог нацији. Краљ је рекао да су организатори референдума о независности Каталоније себе ставили "изван закона".

Фелипе је изјавио да је ситуација у Шпанији "екстремно озбиљна" и позвао на јединство.

Он је додао да су каталонски лидери организовањем референдума показали "непоштовање према овлаштењима државе".

"Они су нарушили демократске принципе владавине права. Данас је каталонско друштво подијељено", рекао је Фелипе и упозорио да би референдум могао да угрози економију и богатство тог сјевероисточног региона, али и читаве Шпаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана