Каталонија: За независност гласало 90 одсто изашлих бирача

B92
Каталонија: За независност гласало 90 одсто изашлих бирача

Барселона - Каталонска влада је саопштила да је 90.9 одсто грађана изашлих на референдум о независности заокружило опцију "да".

Регионалне власти су саопштиле и да је на 7.87 одсто, односно 176,565 листића био означен одговор "не", за останак под влашћу Мадрида.

Каталонија има 5.340.000 становника са бирачким правом, што значи да је на референдум изашла мањина - 42.3 одсто. 2.020.144 је гласало "за".

Наведено је и да су то резултати на основу прикупљених гласова које шпанска полиција није успјела да заплијени. Портпарол каталонске владе Ђорди Туруљ рекао је да је акција шпанске полиције спречила око 777.000 становника Каталоније да искористе своје право.

Претходно је премијер Карлес Пућдемон прогласио побједу опције за независност. Истакао је да је направљен пут за једногласно проглашење независности.

Током дана су се у Каталонији догодили велики нереди, повређено је више од 800 особа у сукобима присталица независности и полиције која је под контролом Мадрида.

Раднички синдикати из Каталоније су позвали на регионални штрајк, заказан за уторак. Како се наводи у позиву становницима шпанске покрајине, повод за протест су "огромна кршења права и слобода".

Шпанска полиција је затворила 46 бирачких мјеста, 27 у Барселони, по шест у Тарагони и Ђирони и седам у Љеиди. Цивилна гарда је интервенисала на такође 46 бирачких мјеста, 14 у Барселони, 12 у Тарагони, осам у Ђирони и 12 у Љеиди.

Током дана се огласила и каталонска полиција, која је навела да је затворила 244 бирачких мјеста широм Каталоније, а касније је саопштено да је гласање било потпуно онемогућено на 79 од 2.315 биралишта.

Портпарол каталонске владе је додао и да било онемогућено коришћење готово 400 школских објеката, за које је планирано да буду мјеста за изјашњавање грађана. Додао је и да је одређени број бирачких листића "украден".

Премијер Шпаније Маријано Рахој се обратио јавности и истакао да "никакав референдум није одржан" и подсјетио да је Уставни суд Шпаније прогласио изјашњавање грађана Каталоније неуставним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана