Kasparov: Putin je najopasniji čovjek na svijetu

Agencije
Kasparov: Putin je najopasniji čovjek na svijetu

Šahovska legenda Gari Kasparov dao je intervju za "Yahoo News and Finance" u kojem pokušava da uvjeri javnost da predsjednik Rusije Vladimir Putin predstavlja opasnost po svjetski mir.

U razgovoru s novinarkom Bajanom Golodrigom, Kasparov je optužio Baraka Obamu za zakašnjelu reakciju prilikom ruske aneksije Krima. Još oštriji je prema evropskim čelnicima koje upoređuje sa indiferentnim političarima zaslužnim za događaje koji su doveli do Drugog svjetskog rata.

Militante Islamske države smatra diverzijom koja je okupirala pažnju cijelog svijeta, a podršku zapadnih čelnika sirijskim snagama u borbi protiv džihadista naziva hipokrizijom, jer su istu takvu pomoć odbili da pruže Ukrajini.

Kasparov vjeruje kako će sankcije prema Rusiji uroditi plodom, ali samo ako potraju najmanje do proljeća sljedeće godine. Uvjeren je kako će Putin predstojeću zimu i ruske zalihe plina iskoristiti za ucjene i pokušaj ukidanja sankcija.

Takođe, smatra kako Putin uvjerava najbliži krug saradnika, od kojih su skoro svi najmoćniji i najbogatiji ljudi Rusije, da će Zapad prvi popustiti:
"On igra poker, dok svi drugi igraju šah", kaže Kasparov.

 Na pitanje da li planira da se u budućnosti kandiduje na ruskim izborima, Kasparov upozorava: "Zaboravite izbornu smjenu vlasti u Rusiji. Bojim se da će se smjena dogoditi na sumnjiv način koji će na kraju dovesti do potpunog kolapsa države".

Slavni šahista vjeruje kako će Svjetsko fudbalsko prvenstvo, koje treba da se održi u Rusiji 2018. godine, biti premješteno u drugu državu te da su pred Rusijom teški dani dok god je Putin na vlasti.  


Inače, Kasparov je prošlog mjeseca izgubio u borbi za predsjednika Svjetske šahovske federacije, FIDE. Pobjedio ga je dugogodišnji predsjednik FIDE, kontroverzni bogataš Kirsan Iljumžinov, nekada dobar prijatelj Sadama Huseina i Muamera Gadafija.

Iljumžinov, između ostalog, smatra da su šah izmislili vanzemaljci te tvrdi kako ga je prije nekoliko godina oteo svemirski brod pri čemu je par sati proveo u svemiru, družeći se s vanzemaljcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana