Kameron zabrinut zbog Hongkonga

Tanjug
Kameron zabrinut zbog Hongkonga

Birmingem - Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da je duboko zabrinut zbog sukoba do kojih je došlo između policije i demonstranata na protestima u Hongkongu.

Upitan da li ima obavezu da govori o događajima u Hongkongu, Kameron je za TV stanicu "Skaj njuz" odgovorio: "Naravno. Osjećam duboku obavezu".

Hongkong se nalazi pod upravom kineskih vlasti, po principu - "jedna zemlja, dva sistema", po kojem ta bivša britanska kolonija uživa autonomiju i slobode koje podrazumjevaju i univerzalno pravo glasa, podsjeća Rojters.

"Kada smo postigli sporazum sa Kinom, bili su i detalji u njemu koji se tiču važnosti da se ljudima Hongkonga omogući demokratska budućnost u okviru ova 'dva sistema' - to je pozicija koju ističemo. Naravno da sam duboko zabrinut u vezi sa onim što se događa i nadam se da ovo pitanje može da se rješi", rekao je Kameron.

Najmasovniji protesti u Hongkongu od povratka pod kontrolu Pekinga 1997, traju već danima, a predvode ih hiljade studenata i građana koji su nezadovoljni odlukama vlasti o izboru prvog čoveka tog grada 2017. godine.

Kineske vlasti su 2008. godine najavile da će razmotriti mogućnost da do 2017. godine dozvole direktne izbore u Hongkongu, a 31. avgusta su saopštile da su direktni izbori odobreni, ali da će birači moći da glasaju za nekog od prethodno odobrenih kandidata s liste.

London traži sastanak sa ambasadorom Kine

Britanski zamjenik premijera Nik Kleg je danas izjavio da će zatražiti hitan sastanak sa ambasadorom Kine u Londonu kako bi izrazio svoje "zaprepašćenje i uznemirenost" zbog odbijanja kineskih vlasti da dozvole održavanje slobodnih izbora u Hong Kongu.

"Izgleda da su vlasti u Pekingu odlučne u namjeri da narodu Hong Konga ne omoguće ono na šta oni imaju potpuno pravo, a to su slobodni, pravedni, otvoreni izbori, bazirani na univerzalnom pravu glasa", rekao je Kleg, a prenio Rojters.

"Nije u interesu Kine da veliki broj razočaranih građana u Hong Kongu osjećaju da im je oduzeto pravo da iskoriste svoja demokratska prava. Ne znam nikoga ko smatra da univerzalno pravo glasa znači da na izborima mogu da se kandiduju samo oni čija je kandidatura prethodno potvrđna od strane nekog drugog", rekao je Kleg u intervjuu za "Skaj TV".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana