Kameron ljut zbog 2,1 milijarde evra za budžet EU

Agencije
Kameron ljut zbog 2,1 milijarde evra za budžet EU

Brisel - Britanija neće uplatiti dodatnih 2,1 milijardu evra u budžet Evropske unije, izjavio je danas britanski premijer Dejvid Kameron, uz ocjenu da je takav zahtjev Brisela "potpuno neprihvatljiv".

"To nije prihvatljivo, to je jedan zapanjujući način ponašanja. Neću uplatiti ta sredstva 1. decembra. Ako ljudi misle da hocu onda griješe. To se neće dogoditi", izjavio je vidno ljut Kameron na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi Rojters.

Kameron se obratio novinarima nakon što je Evropska komisija pozvala London da uplati dodatna sredstva u budžet EU, pošto je revizijom statističkih podataka utvrđeno da je Britanija u boljem stanju od ostalih članica EU.

Kameron je prekinuo danas samit lidera Evropske unije u Briselu, zahtevajući hitan sastanak ministara finansija EU zbog zahtjeva Brisela da Velika Britanija uplati dodatnih 2,1 milijardu evra u budžet EU.

"Napravio je intervenciju na samitu", izjavio je jedan neimenovani izvor iz britanske vlade, dodajući da Kameron traži hitnu raspravu o tom pitanju na sastanku ministara finansija EU, prenijela je agencija Frans pres.

Sastanak ministara finansija EU biće održan kasnije danas, naveli su neimenovani izvori i dodali da je Kameron ostao na samitu kako bi učestvovao u daljim razgovorima o evropskoj ekonomiji.

Neslaganje lidera EU oko mjera za oporavak Unije

Francuska i Italija pokušale su danas da na samitu lidera Evropske unije u Briselu prevaziđu razlike sa Njemačkom oko načina na koji bi trebalo izbjeći ekonomsku stagnaciju i deflaciju, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila kolege na mogućnost ponavljanja dužničke krize evrozone.

Nakon što je u drugom tromjesečju došlo do zastoja u oporavku evrozone, Francuska i Italija su htjele da promijene kurs i da se udalje od mjera kresanja javne potrošnje što je bio jedan od odgovora evrozone na krizu od 2009. do 2012. godine. Njemačka je, međutim, danas poručila da se fiskalna disciplina mora nastaviti, prenosi Rojters.

Sjedeći za velikim ovalnim stolom na evropskom samitu u Briselu, Merkelova je istakla da se nijedna članica EU sa nacionalnim dugom koji premašuje njen bruto domaći proizvod (BDP) više ne smije zaduživati.

Prema riječima diplomata koji su prisustvovali samitu, Merkelova je takođe rekla da su rekordno niske kamatne stope omogućile evrozoni "prostor za disanje" i da je kombinacija privatnih investicija, fiskalne discipline i otvorenosti ka brzorastućim azijskim privredama zapravo put ka napretku.

Osim toga, Merkelova je navela da je predloženi sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD, koji je naročito nepopularan u Evropi, od ključnog značaja.

Sa druge strane, vodeći ekonomski zvaničnik EU, Jirki Katainen, ponovo je pozvao zvanični Berlin da djeluje, navodeći da je bez investicija budućnost najveće evropske privrede bleda, uprkos tome što je jača od ostalih članica.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je poručio da u Evropi ne smije postojati utisak o "dobrim i lošim učenicima", obećavajući istovremeno da će ispuniti budžetske propise EU.

Italijanski premijer Mateo Renci je predložio smanjenje poreza kako bi se oporavila potrošnja domaćinstava, jer njegova zemlja prolazi kroz treću recesiju od 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana