Камерон љут због 2,1 милијарде евра за буџет ЕУ

Агенције
Камерон љут због 2,1 милијарде евра за буџет ЕУ

Брисел - Британија неће уплатити додатних 2,1 милијарду евра у буџет Европске уније, изјавио је данас британски премијер Дејвид Камерон, уз оцјену да је такав захтјев Брисела "потпуно неприхватљив".

"То није прихватљиво, то је један запањујући начин понашања. Нећу уплатити та средства 1. децембра. Ако људи мисле да хоцу онда гријеше. То се неће догодити", изјавио је видно љут Камерон на конференцији за новинаре у Бриселу, преноси Ројтерс.

Камерон се обратио новинарима након што је Европска комисија позвала Лондон да уплати додатна средства у буџет ЕУ, пошто је ревизијом статистичких података утврђено да је Британија у бољем стању од осталих чланица ЕУ.

Камерон је прекинуо данас самит лидера Европске уније у Бриселу, захтевајући хитан састанак министара финансија ЕУ због захтјева Брисела да Велика Британија уплати додатних 2,1 милијарду евра у буџет ЕУ.

"Направио је интервенцију на самиту", изјавио је један неименовани извор из британске владе, додајући да Камерон тражи хитну расправу о том питању на састанку министара финансија ЕУ, пренијела је агенција Франс прес.

Састанак министара финансија ЕУ биће одржан касније данас, навели су неименовани извори и додали да је Камерон остао на самиту како би учествовао у даљим разговорима о европској економији.

Неслагање лидера ЕУ око мјера за опоравак Уније

Француска и Италија покушале су данас да на самиту лидера Европске уније у Бриселу превазиђу разлике са Њемачком око начина на који би требало избјећи економску стагнацију и дефлацију, док је њемачка канцеларка Ангела Меркел упозорила колеге на могућност понављања дужничке кризе еврозоне.

Након што је у другом тромјесечју дошло до застоја у опоравку еврозоне, Француска и Италија су хтјеле да промијене курс и да се удаље од мјера кресања јавне потрошње што је био један од одговора еврозоне на кризу од 2009. до 2012. године. Њемачка је, међутим, данас поручила да се фискална дисциплина мора наставити, преноси Ројтерс.

Сједећи за великим овалним столом на европском самиту у Бриселу, Меркелова је истакла да се ниједна чланица ЕУ са националним дугом који премашује њен бруто домаћи производ (БДП) више не смије задуживати.

Према ријечима дипломата који су присуствовали самиту, Меркелова је такође рекла да су рекордно ниске каматне стопе омогућиле еврозони "простор за дисање" и да је комбинација приватних инвестиција, фискалне дисциплине и отворености ка брзорастућим азијским привредама заправо пут ка напретку.

Осим тога, Меркелова је навела да је предложени споразум о слободној трговини са САД, који је нарочито непопуларан у Европи, од кључног значаја.

Са друге стране, водећи економски званичник ЕУ, Јирки Катаинен, поново је позвао званични Берлин да дјелује, наводећи да је без инвестиција будућност највеће европске привреде бледа, упркос томе што је јача од осталих чланица.

Француски предсједник Франсоа Оланд је поручио да у Европи не смије постојати утисак о "добрим и лошим ученицима", обећавајући истовремено да ће испунити буџетске прописе ЕУ.

Италијански премијер Матео Ренци је предложио смањење пореза како би се опоравила потрошња домаћинстава, јер његова земља пролази кроз трећу рецесију од 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана