Kako zaustavuti Putina?

Srna
Kako zaustavuti Putina?

Berlin - Ove godine, Rusija će se definitivno etablirati kao globalna sila, smatra Liana Fiks, koja je pri Fondaciji "Kerber" zadužena za njemačko-ruski dijalog, dok drugi njemački politički analitičari smatraju da ruska spoljna politika sada djeluje "bez rukavica".

Komentarišući demonstraciju novog naoružanja, koju je upriličio predsjednik Rusije Vladimir Putin, Fiksova ocjenjuje da ruska "ekspanzionistička agenda nije samo trenutni izlet ili manevarski potez, nego realnost".


Na koji način Rusija želi povećati svoju spoljnopolitičku težinu najbolje pokazuje primjer Sirije, prenosi "Dojče vele".

Nekadašnji američki predsjednik Barak Obama govorio je o "crvenim linijama" koje vlast Bašara el Asada ne smije preći. Onda su se pojavile priče o bojnim otrovima, ali Obama nije učinio ništa.

Preveliki je bio strah od ruske reakcije, komentarišu politički analitičari.

Prema procjeni Stefana Majstera iz Njemačkog društva za spoljnu politiku, razlozi za rusko ostvarivanje globalnih strateških ciljeva su višestruki.

Vašington sve više Moskvu priznaje kao ravnopravnu silu koju ne može ignorisati kada su međunarodni sukobi u pitanju.

Majster smatra da je Rusija mnogo bolje pripremljena za novi svjetski poredak, koji, u očima ruskog rukovodstva, sve više funkcioniše po principu jačeg, a ne na osnovu međunarodnih sporazuma.

Zapad bi, smatra Majster, trebalo da polaže nadu i energiju u rusku opoziciju.

Trenutno nema opozicije koja bi mogla biti konkurencija Putinu, ali bi spontani protesti širom zemlje mogli sve više vezati ruskog predsjednika za domaći teren, navodi Majster.

Prema mišljenju francuskog autora i stručnjaka za Rusiju Mihela Eltehaninofa ruski stratezi su zaključili da se moć jedne svjetske sile ne mjeri samo stepenom odbrane interesa vlastitih, već i građana drugih zemalja.

"Što je više građana drugih zemalja kojima treba Rusija, to će njena pozicija biti stabilnija", navodi on u knjizi "U Putinovoj glavi".

Dio zapadnih analitičara nada se da bi okretanje ekonomskim problemima moglo u budućnosti da umanji spoljnopolitičko djelovanje Rusije. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana