Kako je Tramp šokirao Netanijahua:

Agencija
Kako je Tramp šokirao Netanijahua:

Vašington - Predsjednik SAD Donald Tramp pitao je premijera Izraela Benjamina Netanijahua tokom telefonskog razgovora prošle godine da li mu je zaista stalo do mira.

To se navodi u izvještaju koji je sinoć objavio američki novinski vebsajt Aksios (Adžios).

U izvještaju se ne navodi kada se to tačno dogodilo, ali se dodaje da je više Trampovih savjetnika bilo "šokirano" predsjednikovim pitanjem.

Tramp je postavio to pitanje kada je saznao iz novinskih izvještaja da Netanijahu planira dodatnu izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Tramp je mislio da Bibi nepotrebno ljuti Palestince", napisao je Džonatan Svon koristeći nadimak Netanijahua, dodavši da "tokom dužeg razgovora koji je uglavnom bio prijateljski, on je otvoreno pitao da li ili ne Bibi istinski želi mir".

U izvještaju nije zabilježeno šta je Netanijahu odgovorio na Trampovo direktno pitanje.

Bijela kuća nije porekla ovaj izvještaj već je objasnila da Tramp i Netanijahu imaju čvrst i pozitivan odnos.

Trampova predstavnica za štampu Sara Hakabi Sanderes je objasnila da Tramp ima "odlične odnose s više stranih lidera ali to ne znači da ne može biti agresivan kada se radi o pregovorima o onome što je najbolje za Ameriku".

Otkako je na funkciji, Tramp je stalno izražavao nadu u postizanje "sporazuma vijeka" o miru između Izraela i Palestinca.

Međutim od odluke da prizna Jeruslim kao glavni grad Izraela Palestinci odbijaju saradnju s njegovom administracijom, optužujući ga da je pristrasan u odnosu prema Izraelu i da u putpunosti prihvata pozicije Netanijahua.

Trampova administracija se javno distancirala od Netanijahua u jednom slučaju početkom ove godine kada je porekla njegove tvrdnje da je razgovarao o aneksiji naselja s američkom administracijom.

Osim toga nije kritikovala Izrael za izgradnju u naseljima i dala mu je punu javnu podršku u svjetlu najnovijih događaja na granici pojasa Gaze, konstatuju izraelski mediji.

Ipak u januaru Tramp je na Tviteru napisao da bi Izrael "morao da plati više" za priznanje Jerusalima da Palestinci nisu odlučii da bojkutuju njegovu administraciju zbog te odluke.

Nije bilo jasno na šta je aludirao. Detalji mirovnog plana na kome njegova administracija već dugo radi nisu objelodanjeni.

U nedjelju je najavljeno da će Trampova kćerka Ivanka i njegov zet Džared Kušner, koji su oboje njegovi savjetnici, predstavljati, kako se očekuje, administraciju SAD na otvaranju američke ambasade u Jerusalimu u maju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana