Како је Трамп шокирао Нетанијахуа:

Агенција
Како је Трамп шокирао Нетанијахуа:

Вашингтон - Предсједник САД Доналд Трамп питао је премијера Израела Бењамина Нетанијахуа током телефонског разговора прошле године да ли му је заиста стало до мира.

То се наводи у извјештају који је синоћ објавио амерички новински вебсајт Аксиос (Аџиос).

У извјештају се не наводи када се то тачно догодило, али се додаје да је више Трампових савјетника било "шокирано" предсједниковим питањем.

Трамп је поставио то питање када је сазнао из новинских извјештаја да Нетанијаху планира додатну изградњу у јеврејским насељима на окупираној Западној обали.

"Трамп је мислио да Биби непотребно љути Палестинце", написао је Џонатан Свон користећи надимак Нетанијахуа, додавши да "током дужег разговора који је углавном био пријатељски, он је отворено питао да ли или не Биби истински жели мир".

У извјештају није забиљежено шта је Нетанијаху одговорио на Трампово директно питање.

Бијела кућа није порекла овај извјештај већ је објаснила да Трамп и Нетанијаху имају чврст и позитиван однос.

Трампова представница за штампу Сара Хакаби Сандерес је објаснила да Трамп има "одличне односе с више страних лидера али то не значи да не може бити агресиван када се ради о преговорима о ономе што је најбоље за Америку".

Откако је на функцији, Трамп је стално изражавао наду у постизање "споразума вијека" о миру између Израела и Палестинца.

Међутим од одлуке да призна Јеруслим као главни град Израела Палестинци одбијају сарадњу с његовом администрацијом, оптужујући га да је пристрасан у односу према Израелу и да у путпуности прихвата позиције Нетанијахуа.

Трампова администрација се јавно дистанцирала од Нетанијахуа у једном случају почетком ове године када је порекла његове тврдње да је разговарао о анексији насеља с америчком администрацијом.

Осим тога није критиковала Израел за изградњу у насељима и дала му је пуну јавну подршку у свјетлу најновијих догађаја на граници појаса Газе, констатују израелски медији.

Ипак у јануару Трамп је на Твитеру написао да би Израел "морао да плати више" за признање Јерусалима да Палестинци нису одлучии да бојкутују његову администрацију због те одлуке.

Није било јасно на шта је алудирао. Детаљи мировног плана на коме његова администрација већ дуго ради нису објелодањени.

У недјељу је најављено да ће Трампова кћерка Иванка и његов зет Џаред Кушнер, који су обоје његови савјетници, представљати, како се очекује, администрацију САД на отварању америчке амбасаде у Јерусалиму у мају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана