Kadirov o SAD: Jadni Amerikanci... Beograd ste zaboravili?

Agencije
Kadirov o SAD: Jadni Amerikanci... Beograd ste zaboravili?

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je kako je ponosan zato što snosi sankcije po američkom "Zakonu Magnitski"

Kadirov je sarkastično dodao da bi SAD kršioce ljudskih prava trebalo da traže kod kuće "u Bijeloj kući i Pentagonu".

On je rekao da je polaskan time što je u sredu, zajedno s još četiri ruska državljana, dobio sankcije od SAD. Dodao je kako se osjeća kao "vrlo istaknuta osoba" s obzirom na to da mu posvećena tolika pažnja.

"Oh, spisak Magnitski... To znači da kršim ljudska prava", rekao je Kadirov sarkastično.

"Jadni Amerikanci! Jedna mala, ali ponosna Čečenska Republika progoni cijelu zemlju", dodao je.

"Dakle, zabranjeno mi je da uđem u SAD. Ali, da li bih se ja prijavio za vizu, imam li imovinu u američkim bankama? Već sam to rekao, ali opet ću ponoviti - ne bih išao u SAD čak ni kada bi mi za nagradu ponudili monetarne rezerve cijele zemlje", rekao je čečenski lider.

Kadirov tvrdi kako nije dobio sankcije zbog navodnog kršenja ljudskih prava, već zbog svoje nemilosrdne i dugotrajne borbe ​​protiv terorista, od kojih su mnogi bili "učenici američkih tajnih službi".

"Ponosan sam što sam naljutio američke obaviještajne agencije. Kažu da su sankcije povezane s kršenjima ljudskih prava. Pa zašto traže ljude na drugom kraju svijeta da bi popunili pspisak druge strane svijeta kada se takvi nalaze u Bijeloj kući i Pentagonu?", rekao je.

Kadirov ima svoj spisak ratova i kršenja ljudskih prava u koje su uključene Sjedinjene Države i zapitao se jesu li "svi predsjednici SAD i ministri odbrane" takođe bili pod sankcijama.

"Jeste li zaboravili masakrirane autohtone Amerikance, milione afričkih robova, žrtve Hirošime i Nagasakija, milione Vijetnamaca, Avganistan, Irak, Libiju, Beograd... Moj spisak sadrži hiljade krvavih djela SAD", rekao je Kadirov.

"Kome onda zvono zvoni?" zaključio je čečenski lider dodajući kako "u Čečeniji vlada mir i stabilnost, a SAD proliva krv po cijelom svijetu".

Američki "Zakon Magnitski" donesen je 2012. godine, nakon smrti pravnika Sergeja Magnitskog u ruskom zatvoru Butirka. Magnitski, borac za ljudska prava, nasmrt je pretučen u zatvoru zbog otkrivanja korupcijske mreže u ruskom poreskom i policijskom suistemu. "Zakonom Magnitski" uvedene su zabrane izdavanja viza i zamrzavanje sredstava ruskim zvaničnicima za koje Bijela kuća procjeni da krše ljudska prava.

Kao odgovor Rusija je usvojila "Zakon Dima Jakovljev", kojim se zabranjuje Amerikancima da usvajaju djecu iz Rusije, nakon više slučajeva zlostavljanja. Zakon je nazvan Dima Jakovljev po istoimenom dječaku koji je umro od toplotnog udara 2008. godine, nakon što su ga njegovi američki usvojitelji ostavili satima zaključanog u pregrijanom automobilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana