Кадиров о САД: Јадни Американци... Београд сте заборавили?

Агенције
Кадиров о САД: Јадни Американци... Београд сте заборавили?

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров рекао је како је поносан зато што сноси санкције по америчком "Закону Магнитски"

Кадиров је саркастично додао да би САД кршиоце људских права требало да траже код куће "у Бијелој кући и Пентагону".

Он је рекао да је поласкан тиме што је у среду, заједно с још четири руска држављана, добио санкције од САД. Додао је како се осјећа као "врло истакнута особа" с обзиром на то да му посвећена толика пажња.

"Ох, списак Магнитски... То значи да кршим људска права", рекао је Кадиров саркастично.

"Јадни Американци! Једна мала, али поносна Чеченска Република прогони цијелу земљу", додао је.

"Дакле, забрањено ми је да уђем у САД. Али, да ли бих се ја пријавио за визу, имам ли имовину у америчким банкама? Већ сам то рекао, али опет ћу поновити - не бих ишао у САД чак ни када би ми за награду понудили монетарне резерве цијеле земље", рекао је чеченски лидер.

Кадиров тврди како није добио санкције због наводног кршења људских права, већ због своје немилосрдне и дуготрајне борбе ​​против терориста, од којих су многи били "ученици америчких тајних служби".

"Поносан сам што сам наљутио америчке обавијештајне агенције. Кажу да су санкције повезане с кршењима људских права. Па зашто траже људе на другом крају свијета да би попунили псписак друге стране свијета када се такви налазе у Бијелој кући и Пентагону?", рекао је.

Кадиров има свој списак ратова и кршења људских права у које су укључене Сједињене Државе и запитао се јесу ли "сви предсједници САД и министри одбране" такође били под санкцијама.

"Јесте ли заборавили масакриране аутохтоне Американце, милионе афричких робова, жртве Хирошиме и Нагасакија, милионе Вијетнамаца, Авганистан, Ирак, Либију, Београд... Мој списак садржи хиљаде крвавих дјела САД", рекао је Кадиров.

"Коме онда звоно звони?" закључио је чеченски лидер додајући како "у Чеченији влада мир и стабилност, а САД пролива крв по цијелом свијету".

Амерички "Закон Магнитски" донесен је 2012. године, након смрти правника Сергеја Магнитског у руском затвору Бутирка. Магнитски, борац за људска права, насмрт је претучен у затвору због откривања корупцијске мреже у руском пореском и полицијском суистему. "Законом Магнитски" уведене су забране издавања виза и замрзавање средстава руским званичницима за које Бијела кућа процјени да крше људска права.

Као одговор Русија је усвојила "Закон Дима Јаковљев", којим се забрањује Американцима да усвајају дјецу из Русије, након више случајева злостављања. Закон је назван Дима Јаковљев по истоименом дјечаку који је умро од топлотног удара 2008. године, након што су га његови амерички усвојитељи оставили сатима закључаног у прегријаном аутомобилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана