Јужни Судан умире од глади

Агенције
Јужни Судан умире од глади

Џуба - Влада Јужног Судана објавила је јуче да је глад погодила више области у тој земљи, разореној трогодишњим ратом, док је готово половини становништва потребна помоћ у храни.

Око 5,5 милиона људи, или око 50 одсто становника Јужног Судана, биће тешко погођено због недостатка хране уз ризик од смрти.

- Више зона у покрајини Јунити на сјеверу земље класификовано је да су захваћене глађу или да ризикују да буду захваћене глађу - рекао је предсједник Националног статистичког бироа Ајзаја Шол Оруај.

Он је додао да је процјена заснована на класификацији IPC, стандарду који се најчешће користи за мјерење обима кризе снабдијевања храном.

Прогласу су се придружиле и три агенције Уједињених нација, које наводе да је тешка ситуација резултат продуженог грађанског рата и економске кризе која потреса ту источноафричку земљу.

- Више од 100.000 људи у два округа у провинцији Јунити погођено је глађу и страхује се да ће се глад проширити, јер је још око милион људи у тој земљи на ивици глади, наводи се у саопштењу агенција.

- Наши најгори страхови су се обистинили - рекао је шеф Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО) у Јужном Судану Серж Тисо.

Он је додао да је рат пореметио државу која иначе има плодну земљу.

Шеф УНИЦЕФ-а у тој земљи Џереми Хопкинс је рекао да би многа дјеца могла да умру ако им помоћ у храни хитно не буде достављена.

- Више од 250.000 дјеце је тешко неухрањено - рекао је Хопкинс и додао да то значи да им пријети умирање.

Јужни Судан, независну државу од 2011. године, погодио је 2013. талас жестоког насиља, када су се сукобиле снаге лојалне предсједнику Салви Кииру, који је припадник народа Динка и присталице његовог ранијег потпредсједника Рика Машара, из народа Нуер.

У сукобима у Јужном Судану погинуле су хиљаде људи, а више од 1,5 милиона било је приморано да напусти своје куће.

Глад током борбе за независност

Ово није први пут да је Јужни Судан погођен глађу. Када се та територија борила за независност од Судана 1998. године, захваћена је глађу изазваном грађанским ратом.

Процјењује се да је тада умрло између 70.000 и неколико стотина хиљада људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана