Јуратовић: Ex-Yu има проблем са џихадистима

Танјуг
Јуратовић: Ex-Yu има проблем са џихадистима

Берлин - Посланик Бундестага Јосип Јуратовић рекао је да у државама бивше Југославије постоји проблем регрутовања младих муслимана за учешће у "светом рату".

Извјестилац за југоисточну Европу посланичког клуба њемачке Социјалдемократске партије затражио је од међународне заједнице ангажовање на стварању економске перспективе за регион како би се на тај начин спречио талас даље радикализације.

''Европа и међународна заједница се у овом нестабилном региону морају интензивније ангажовати и стварати политичку и привредну перспективу како би даља радикализација била спречена'', рекао је Јураковић.

Јуратовић се пред сједницу парламентарне поткомисије посвећене питањима превентивног спречавања учешћа у рату такође заложио за заштиту младих од екстремизма и позвао на ангажовање како људи, одрасли у Њемачкој, који су пали под утицај радикалних покрета не би постали ''топовско месо'' екстремнмих џихадиста.

''Ми морамо тим младим људима понудити перспективу и изнова их интегрисати у наше друштво, под претпоставком су се дистанцирали од тероризма. Мотиви за учешће у џихаду су само дјелимично религиозно-идеолошке природе'', рекао је Јуратовић, оцјенивши да иза тога чешће стоје криминалне махинације ради добити. Ви не смијете допустити да постанете оруђе злочиначких структура'', апеловао је Јуратовић на младе.

У току ове недјеље објављено је да су по један Албанац са Косова и Метохије и Словенац погинули у борбама на страни Исламске државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана