Jezivi prizori u gradu duhova

Agencije
Jezivi prizori u gradu duhova

Kijev - Veliki panoramski točak koji miruje, zatrovane šume, zarđali grb SSSR-a i sablasno prazne ulice su ono što je ostalo od Pripjata nakon černobiljske katastrofe.

Ako ste se zapitali kako danas izgleda grad koji je opsluživao nuklearnu elektranu u Černobilju, najbolji odgovor daje Deni Kuk, profesionalni dokumentarni snimatelj koji je uz pomoć kamere montirane na bespilotnu letjelicu obišao Pripjat, u kojem niko ne živi skoro 30 godina.

U vrijeme nuklearne katastrofe u Pripjatu je živjelo gotovo 50.000 ljudi, a danas je to grad duhova sa stambenim zgradama koje se polako raspadaju, zarđalim ostacima automobila i biljnim svijetom koji prekriva ostatke nekad živog i užurbanog mjesta s bazenima, dječijim igralištima i luna-parkom čiji zarđali ostaci svjedoče o nekadašnjem životu.

Snimci pokazuju da se, uprkos stravičnom događaju koji se desio 1986. godine, priroda nije predala i polako zauzima ono što je čovjek nekada od nje oteo.

I dok su se dosad više puta pojavljivale fotografije, ovo je prvi put da je iz ove perspektive snimljen grad.

Deni je snimak nazvao "Razglednica iz Pripjata, Černobilj" i kaže da je to jedno od najzanimljivijih i najjezivijih mjesta koje je posjetio dosad.

- Nuklearna katastrofa, koja se desila 1986. godine, uticala je na živote mnogih ljudi. Ne mogu ni da zamislim koliko je strašno bilo hiljadama ljudi koji su ovdje živjeli - kaže Deni.

Ukrajinska nuklearka je oslobodila 400 puta više zračenja od atomske bombe koju su Amerikanci bacili na Hirošimu.

Katastrofa u Černobilju ostala je zapamćena kao najveća nesreća jedne nuklearne elektrane u istoriji. Tokom eksplozije poginula je 31 osoba, a broj žrtava od posljedica radijacije još nije moguće izbrojati.

Posjeta Pripjatu je sada moguća nakratko, jer se vjeruje da su se s vremenom raspali radioaktivni izotopi koje je oslobodila černobiljska nuklearka. Naučnici smatraju da se na tom području neće moći živjeti još 20.000 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana