Изрицање смртне казне Царнајеву 24. јуна

Агенције
Изрицање смртне казне Царнајеву 24. јуна

Бостон - Натурализованог Американца чеченског поријекла Џохара Царнајева суд ће званично осудити на смрт 24. јуна, изјавио је данас судија Џорџ О`Тул.

ОжТул ће пресуду изрећи након што је порота донијела једногласну одлуку да Царнајев треба да умре због своје улоге у бомбашким нападима током одржавања маратона у Бостону 2013. године када су погинуле три, а рањене 264 особе.

Царнајев ће добити шансу да говори док ће и жртве имати право на завршну ријеч.

Царнајев ће потом бити пребачен или у једини затвор у Америци под "супер максималним" обезбјеђењем Флоренс у Колораду или у Тер Хот у Индијани.

Пороти је било потребно више од 14 часова да донесе одлуку о смртној казни а не доживотној робији за Царнајева.

Царнајев, 21-годишњи Чечен, проглашен је кривим прошлог мјесеца за убиство три особе и рањавање 264 других активирањем бомбе направљене од претис-лонца на самом циљу Бостонског маратона 15. априла 2013. године.

Три дана касније он и његов 26-годишњи брат Тамерлан Царнајев убили су полицајца, отели једног кинеског бизнисмена и напали полицију што је довело до блокаде града Бостона.

Федерално тужилаштво саопштило је да је Царнајев, који се са породицом из Русије преселио у САД 10 година прије напада, био сљедбеник исламистичке идеологије и желио је да "казни Америку" бомбашким нападом.

Тамерлан је убијен у сукобу са полицијом 19. априла 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана