Izraelska vlada zasjeda u bunkeru

Agencije
Izraelska vlada zasjeda u bunkeru

Jerusalim - Uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbjednost sastaje se odnedavno u novom podzemnom bunkeru u Jerusalimu, javljaju izraelski mediji.

Takozvani bezbjednosni kabinet ranije se sastajao u kancelariji premijera, a promjena mjesta sastanaka može biti signal osjetljivosti diskusija, dok neki poznavaoci bliskoistočnih prilika sugerišu da prethodi mogućoj eskalaciji neprijateljstava s Iranom.

Razgovori u bunkeru, nazvanom Nacionalni centar za menadžment, takođe bi mogli da spriječe da informacije procure u medije.

Odluku da se sastanci održavaju u bunkeru donio je premijer Benjamin Netanijahu i tamo su već održana dva sastanka kabineta, koji čini 11 članova, javio je izraelski vojni radio.

Nakon napada izraelskih vazduhoplovnih snaga na iransku bazu u Siriji prije dvije nedjelje, kabinet navodno formuliše politiku i odlučuje o odnosu prema Iranu i Siriji.

U napadu pred zoru 10. maja izraelski borbeni avioni F-15 i F-16 su gađali više od 50 iranskih meta u Siriji u okviru operacije nazvane “Kuća od karata”.

Prethodno su iranski vojnici u Siriji ispalili 32 rakete na dio Golanske visoravni koji kontroliše Izrael, ali nijedna nije pala na izraelsku teritoriju.

Na sastanku poslije napada bezbjednosni kabinet je raspravljao da li da nastavi vojni odgovor ili je dovoljno ono što je postignuto, prenijela je televizija Hadašot njuz.

Inače, Izraelska vojska saopštila je juče da je pogodila infrastrukturu Hamasa u Gazi nakon što je grupa ekstremista ušla u Izrael i zapalila jedan vojni punkt.

Kako se navodi, vojska je pogodila podzemno sklonište i pomorske mete Hamasa, a udari su bili odgovor na aktuelne pokušaje Hamasa da razmjesti dronove i zapali poljoprivredna polja u Izraelu.

U udarima niko nije ranjen, prenosi AP. Portparol Hamasa Hazem Kvasem ocjenjuje da je izraelski napad “još jedan neuspješan pokušaj” da se zaustave protesti Palestinaca duž granice.

Stajnic: Nek EU ide u pakao

Izraelski ministar energetike Juval Stajnic poželio je juče da Evropska unija “ode u pakao” jer traži istragu brutalnosti izraelske policije nad izraelskim Arapima.

EU je u utorak osudila obračun izraelske policije protiv demonstranata u Haifi koji su demonstrirali zbog masovne pogibije Palestinaca tokom protesta duž granice pojasa Gaze i Izraela.

- Neka idu u pakao. EU je licemjerna jer se sada uvlači Iranu i pomoći će mu protiv američkih sankcija - rekao je Stajnic, koji je prije samo dvije nedjelje na proslavi Dana Evrope hvalio veze Izraela s EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana