Израелска влада засједа у бункеру

Агенције
Израелска влада засједа у бункеру

Јерусалим - Ужи састав израелске владе задужен за безбједност састаје се однедавно у новом подземном бункеру у Јерусалиму, јављају израелски медији.

Такозвани безбједносни кабинет раније се састајао у канцеларији премијера, а промјена мјеста састанака може бити сигнал осјетљивости дискусија, док неки познаваоци блискоисточних прилика сугеришу да претходи могућој ескалацији непријатељстава с Ираном.

Разговори у бункеру, названом Национални центар за менаџмент, такође би могли да спријече да информације процуре у медије.

Одлуку да се састанци одржавају у бункеру донио је премијер Бењамин Нетанијаху и тамо су већ одржана два састанка кабинета, који чини 11 чланова, јавио је израелски војни радио.

Након напада израелских ваздухопловних снага на иранску базу у Сирији прије двије недјеље, кабинет наводно формулише политику и одлучује о односу према Ирану и Сирији.

У нападу пред зору 10. маја израелски борбени авиони Ф-15 и Ф-16 су гађали више од 50 иранских мета у Сирији у оквиру операције назване “Кућа од карата”.

Претходно су ирански војници у Сирији испалили 32 ракете на дио Голанске висоравни који контролише Израел, али ниједна није пала на израелску територију.

На састанку послије напада безбједносни кабинет је расправљао да ли да настави војни одговор или је довољно оно што је постигнуто, пренијела је телевизија Хадашот њуз.

Иначе, Израелска војска саопштила је јуче да је погодила инфраструктуру Хамаса у Гази након што је група екстремиста ушла у Израел и запалила један војни пункт.

Како се наводи, војска је погодила подземно склониште и поморске мете Хамаса, а удари су били одговор на актуелне покушаје Хамаса да размјести дронове и запали пољопривредна поља у Израелу.

У ударима нико није рањен, преноси АП. Портпарол Хамаса Хазем Квасем оцјењује да је израелски напад “још један неуспјешан покушај” да се зауставе протести Палестинаца дуж границе.

Стајниц: Нек ЕУ иде у пакао

Израелски министар енергетике Јувал Стајниц пожелио је јуче да Европска унија “оде у пакао” јер тражи истрагу бруталности израелске полиције над израелским Арапима.

ЕУ је у уторак осудила обрачун израелске полиције против демонстраната у Хаифи који су демонстрирали због масовне погибије Палестинаца током протеста дуж границе појаса Газе и Израела.

- Нека иду у пакао. ЕУ је лицемјерна јер се сада увлачи Ирану и помоћи ће му против америчких санкција - рекао је Стајниц, који је прије само двије недјеље на прослави Дана Европе хвалио везе Израела с ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана