Израелка поријеклом из БиХ шпијунирала за Вајнстина

Агенције
Израелка поријеклом из БиХ шпијунирала за Вајнстина

Стела Пен Пеханак (Пећанац) је ветеранка израелске војске коју је унајмио холивудски продуцент Харви Вајнстин да лоцира глумице и новинаре који су покушали разоткрију његово деценијско сексуално узнемиравање и напаствовање, пише британски Дејли мејл.

Пен ради за израелску обавјештајну фирму Црна коцка (Black cube), а њен задатак био је наводно прикупљање информација о једној од највећих звијезда која је оптужила Вајнстина за силовање, глумици Роуз Мекгован.

Израелка се представила као активисткиња за људска права и снимила најмање четири састанка са глумицом у покушају да прикупи осјетљиве информације које би могле бити искоришћене против ње у настојању да је спријече да се изјасни јавно о детаљима напастововања у рукама Вајнстина.

Пен се представила глумици као Дијана Филип из лондонске инвестиционе фирме и понудила јој, како се вјерује, 60.000 долара да учествје на конференцији о борби против диксриминације жена на радном мјесту.

Оне су се састале неколико пута у року од неколико мјесеци и то у хотелима у Њујорку и Лос Анђелесу, наводи британски лист и додаје да се Пен, која је у тридесетим годинама, недавно удала и живи у Јафи крај Тел Авива.

Мистериозна шпијунка је такође и глумица, а завршила је чувени студио глуме Нисана Натива, наводе израелски медији и додају да је њена бака Зејнеба Хардага, праведница међу народима из Босне и Херцеговине јер је спасила јеврејске породице у Сарајеву за вријеме холокауста у Другом свјетском рату. Хардага је, како наводе исти извори, прва муслиманка која је добила ту титулу 1984. године.

У интервјуу за тиражни "Једиот ахронот" 2011. године Пећанац је рекла да је послије војске почела да се преиспитује и повезује са својом прошлошћу.

"Данас сам и Естер и Стела. Ја сам унука муслиманке и ћерка оца хришћанина (Бранимира Пећанца) и мајке муслиманке (Саре) која је примила јудаизам. И покушавам да обухватим све то у мојој личности", рекла је она.

О својој глумачкој каријери је испричала да су је на аудицијама увијек питали одакле је.

"Не изгледам као Израелка и без обзира колико покушавала да се дистанцирам од својих етикета, пошто сам унука муслиманке и све то, увијек ми је речено да би требало да играм странкињу", рекла је Пећанац, додавши да су јој говорили да је лијепа и харизматична, али да посебан дио мора да се напише за њу.

Дејли мејл је објавио да је да је Вајнстин платио Црној коцки не мање од 1,3 милиона долара да шпијунира његове "непријатаље", укључујући и дизајнера Кенета Кола. Уговор о сарадњи је потписан октобра прошле године.

До детаља тог документа дошао је магазин Њујоркер и у њему се наводи да је циљ био да се спријечи да дискреције Вајнстина постану јавне.

Црна коцка је прикупила информације о десетинама жена за састављање њиховог психолошког профила, а ушла је у траг и њиховој сексуалној историји. Вајнстин је сам нагледао истрагу уз помоћ адвоката.

Породица Пећанац се доселила у Јерусалим 1994, захваљујући помоћи породице Кабиљо коју је бака Хардага спасила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана