Израел спрема битку у америчком Конгресу против Ирана

Агенције
Израел спрема битку у америчком Конгресу против Ирана

Тел Авив - Дипломатски извори у Израелу закључили су да је очекивани споразум између свјетских сила и Ирана много гори од оквирног договора потписаног прије четири мјесеца у Лозани и тврде да сада има више концесија којима се јеврејска држава противи.

Процјењујући да ће споразум бити потписан, Израел се припрема за наредну битку у Конгресу САД не би ли спријечио да буде одобрен, наводе јутрос израелски медији.

Званичници у Израелу не обраћају много пажње на извјештаје о неспоразуму у преговорима, који се воде у Бечу, и сугеришу да су такве информације намјерно објављене у склопу припрема да се потпише коначни споразум.

Израелски вебсајт Инет подсјећа да је државни секретар Џон Кери на конференцији за новинаре у суботу у Бечу рекао да се слаже са оцјеном иранског колеге Мухамеда Зарифа да споразум никада није био ближи и да праве одлуке могу довести до потписивања ове недјеље. Он је, међутим, додао да јаз још постоји у односу на главна питања.

По информацијама до којих су дошли званичници у Јерусалиму, велике силе су пристале на даље концесије у односу на број центрифуга као и на њихово истраживање и развој. Уз то су учињени уступци за ублажавање санкција.

Израелски званичници и даље врше притисак како би се у посљедњем тренутку споразум измијенио, иако су шансе да се то деси мале. Израелски министар за енергију и инфраструктуру Јувал Стајниц разговарао је са представницима Њемачке, Француске и Велике Британије ових дана, упозоровајући на слабе тачке у документу.

У очекивању коначног споразума, Израел се припрема да изврши притисак на Конгрес САД и да спријечи да буде одобрен.

Ако споразум буде представљен Конгресу прије 9. јула гласаће се у року од 30 дана, наводе израелски медији. У случају да стигне након 9. јула гласаће се послије 60 дана због предстојећег распуштања Конгреса због љетних одмора. Ако већина гласа против, предсједник САД Барак Обама ће уложити вето. Ако искористи право вета, то ће му омогућити да одлучи када да се поново гласа у Конгресу, у којем случају ће двотрећинска већина у оба дома бити потребна да се заобиђе предсједнички вето.

Израел врши притисак на чланове Конгреса да одбаце споразум у првом гласању. Званичници у Јерусалиму процјењују да ће Обама имати довољно подршке да се споразум одобри  у првом гласању због страха чланова Конгреса да би друге силе могле започети трговину с Ираном у међувремену, што  би скупо економски коштало САД. Ипак,постоје званичници у Израелу који вјерују да битка није готова и уз одговарајући притисак могу да издејствују већину против споразума у првом гласању.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху се припрема за битку у Конгресу и у недјељу је на сједници Владе оштро критиковао могући споразум. "Споразум у Бечу није продор, већ слом", рекао је Нетанијаху, упозоривши да ће тај документ" утрти пут Ирану да произведе нуклеарно оружје и донијети стотине милијарди долара које ће Иран искористити за даљу агресију и терористичке акте у у региону и широм свијета".

"То је лош споразум. Није ништа бољи и чак је и гори од споразума склопљеног са Сјеверном Корејом који је довео до нуклеарног арсенала у Сјеверној Кореји. Али овдје говоримо и о неконвенционалној и великој конвеционалној пријетњи Израелу и државама у региону и свијету у цјелини", нагласио је израелски премијер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана