Izrael prijeti: Imajući u vidu haos, ciljaćemo ruski S-300

Agencije
Izrael prijeti: Imajući u vidu haos, ciljaćemo ruski S-300

Jerusalim - Izraelski ministar Zev Elkin je upozorio da bi ruski protivavionski sistemi S-300 mogli biti ciljani.

Kako je naveo, oni bi bili ciljani, čak i ako bi se time doveli u opasnost ruski vojni eksperti, u slučaju da Sirijci upotrebe te unaprijeđene rakete kojima ih je nedavno snabdjela Rusija.

Ministar ekologije koji je takođe i kopredsednik Rusko–izraelske međuvladine komisije, izjavio je za ruske medije da je snabdijevanje tim raketama bila velika greška jer one mogu dovesti do “destabilizacije situacije”.

On je objasnio da se, “imajući u vidu haos” u kome je sirijska vojska, Sirijcima ne može vjerovati da će opremu koristiti kako valja i da bi to moglo bi da se završi obaranjem “izraelskog vojnog ili komercijalnog aviona nad izraelskom teritorijom”.

“Uveliko se nadam da neće biti ruskih vojnih eksperata (na mjestu ispaljivanja raketa)”, rekao je Elkin, dodavši da je Izrael ranije svim silama nastojao da ne povrijedi ruske vojnike za vrijeme akcija u Siriji.

Izrael je izveo stotine napada na ciljeve u toj susednoj zemlji, uglavnom ciljajući konvoje oružja, navodno namijenjene libanskom Hezbolahu, i iranske položaje.

Iran i šiitski Hezbolah, kao i Rusija, bore se na strani sirijskog predsjednika Bašara Asada u građanskom ratu u Siriji.

Moskva je isporučila rakete S-300 Siriji nakon što je jedan ruski avion oboren sirijskom raketom za vrijeme izraelskog napada.

Rusija je optužila Izrael za obaranje aviona, pri čemu je poginulo 15 ruskih vojnika, tvrdeći da je izraelski avion koristio ruski IL-20 kao štit, što je izraelska strana porekla.

Iako satelitski snimci pokazuju da su unaprijeđene rakete razmještene u Siriji, izraelski zvaničnici vjeruju da one još nisu operativne.

Upozorenje Elkina uslijedilo je nakon što je izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman nedavno odbacio navodni zahtjev Moskve da Izrael dodatno upozori rusku vojsku prije nego što izvede udare iz vazduha u Siriji. Izrael obično obavještava Rusiju nekoliko minuta prije napada, navode izraelski mediji.

Izraelski lideri najavili su nastavak napada u Siriji uprkos napetosti nastaloj u odnosima s Rusijom zbog obaranja aviona.

Od kada je avion oboren 17. septembra ni jedan udar iz vazduha na Siriju nije pripisan Izraelu, mada izraelski zvaničnci tvrde da ti napadi nisu prestali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana