Израел пријети: Имајући у виду хаос, циљаћемо руски С-300

Агенције
Израел пријети: Имајући у виду хаос, циљаћемо руски С-300

Јерусалим - Израелски министар Зев Елкин је упозорио да би руски противавионски системи С-300 могли бити циљани.

Како је навео, они би били циљани, чак и ако би се тиме довели у опасност руски војни експерти, у случају да Сиријци употребе те унапријеђене ракете којима их је недавно снабдјела Русија.

Министар екологије који је такође и копредседник Руско–израелске међувладине комисије, изјавио је за руске медије да је снабдијевање тим ракетама била велика грешка јер оне могу довести до “дестабилизације ситуације”.

Он је објаснио да се, “имајући у виду хаос” у коме је сиријска војска, Сиријцима не може вјеровати да ће опрему користити како ваља и да би то могло би да се заврши обарањем “израелског војног или комерцијалног авиона над израелском територијом”.

“Увелико се надам да неће бити руских војних експерата (на мјесту испаљивања ракета)”, рекао је Елкин, додавши да је Израел раније свим силама настојао да не повриједи руске војнике за вријеме акција у Сирији.

Израел је извео стотине напада на циљеве у тој суседној земљи, углавном циљајући конвоје оружја, наводно намијењене либанском Хезболаху, и иранске положаје.

Иран и шиитски Хезболах, као и Русија, боре се на страни сиријског предсједника Башара Асада у грађанском рату у Сирији.

Москва је испоручила ракете С-300 Сирији након што је један руски авион оборен сиријском ракетом за вријеме израелског напада.

Русија је оптужила Израел за обарање авиона, при чему је погинуло 15 руских војника, тврдећи да је израелски авион користио руски ИЛ-20 као штит, што је израелска страна порекла.

Иако сателитски снимци показују да су унапријеђене ракете размјештене у Сирији, израелски званичници вјерују да оне још нису оперативне.

Упозорење Елкина услиједило је након што је израелски министар одбране Авигдор Либерман недавно одбацио наводни захтјев Москве да Израел додатно упозори руску војску прије него што изведе ударе из ваздуха у Сирији. Израел обично обавјештава Русију неколико минута прије напада, наводе израелски медији.

Израелски лидери најавили су наставак напада у Сирији упркос напетости насталој у односима с Русијом због обарања авиона.

Од када је авион оборен 17. септембра ни један удар из ваздуха на Сирију није приписан Израелу, мада израелски званичнци тврде да ти напади нису престали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана