Изетбеговић: Са Србијом ће бити добро, али Хрватска мора да покаже боље лице

Агенције
Изетбеговић: Са Србијом ће бити добро, али Хрватска мора да покаже боље лице

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио да ће односи БиХ и Србије, са осцилацијама, ићи напријед, а да би Хрватска морала да покаже своје боље лице.

"Емоције ће можда да уносе мање дистракције у тај процес, али ће у принципу релације Босне и Херцеговине и Србије да се даље стабилизирају и да се нормализирају. На том путу ће бити неопходно ријешити отворена питања као потписивање уговора о граници, јер ми границу имамо признату и дефинисану, али потребан нам је уговор", рекао је.

Изетбеговић је у изјави за турску агенцију Анадолија додао да су прије неких 60-70 година електране на Дрини по Босни и Херцеговини изграђене заједничким средствима, а по Србији - само средствима Србије.

"Ту ствар треба рашчистити у сваком случају. Већ деценијама се водни потенцијал Дрине и потопљено земљиште на босанској страни користи, а да се за то не добијају никакве накнаде. Има још пар ствари које треба ријешити са Србијом и мислим да ће односи генерално ићи у павом смјеру", рекао је Изетбеговић.

Говорећи о односима Босне и Херцеговине и Хрватске након пресуде бившим лидерима "Херцег-Босне" Изетбеговић је подсјетио да се кроз изјаве хрватских политичара уопште нису спомињале жртве.

Члан Предсједништва БиХ сматра како се изјаве предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић о броју повратника са страних ратишта у БиХ више неће понављати.

"Мислим да је и она сама схватила да није била у праву...Дакле, тим преувеличавањем проблема нанијела је штету Босни и Херцеговини и увјерен сам да ће се убудуће суздржати тако претјераних процена", рекао је Изетбеговић.

Иницијативу о конференцији "Дејтон 2" оцијенио је добронамјерном. "То су добре намјере пријатеља. Видјећемо како ће на то реаговати Стејт Департмент. То је врло озбиљна ствар и не треба те ствари почињати док нису добро припремљене. Уколико се одлуче да иду на такву ствар онда то заиста овде у Босни и Херцеговини треба припремити да не би актери покушали сваки за себе да извуку нешто у смислу довршавања ратних циљева...", рекао је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана