Избори који ће продрмати темеље Европе

Агенције
Избори који ће продрмати темеље Европе

Атина -- Грчки народ је данас исписао историју, отказује се споразум о штедњи и уништењу, 'тројка' (међународних повјерилаца) постаје прошлост, поручио је Ципрас.

Побједник превремених посланичких избора одржаних у недјељу у Грчкој, вођа љевичарске странке Сириза, Алексис Ципрас (40) најавио је синић отказивање споразума Грчке с међународним повјериоцима и обећао народу тешку борбу у интересу Грчке већ од сутра.

"Данас је грчки народ исписао историју; нада је исписала историју", рекао је Ципрас у говору хиљадама присталица на тргу у центру Атине.

"Грчки народ је дао јасан, јак и неоспоран налог: Грчка окреће лист, Грчка за собом оставља катастрофалну штедњу, страх и самовлашће, оставља за собом петогодишње понижење", рекао је Ципрас и најавио да његова земља "с надом и достојанством иде ка Европи која се мијења".

Ципрас је рекао да је "данас славље, а од сутра почињемо тежак рад... несумњиво се завршава зачарани круг штедње".

"Отказује се споразум о штедњи и уништењу, 'тројка' (међународних повјерилаца) постаје прошлост.., народ нам је дао налог за национални препород и обнављање друштвене кохезије", рекао је Ципрас.

Најавио је "формирање владе свих Гркиња и свих Грка, на чврстим и праведним основама правде и напретка".

Ципрас је оцјенио да је "данас побјеђена Грчка елите, отимања и прикривања", а "побједила је Грчка културе, Грчка која се нада, која тражи мјесто и вријеме да достојанствено гради будућност".

Будући премијер је захвалио "хиљадама из свих крајева Европе" за "талас солидарности грчком народу, без преседана".

"Наша побједа (Сиризе) је и побједа свих народа Европе који се боре против штедње" што ће чинити и његова влада "спремна да сарађује и први пут преговара с партнерима о праведном, обострано корисном и одрживом рјешењу" за проблем јавног дуга, рекао је Ципрас уз најаву својих предлога и плана реформи.

Одлазећи премијер Андонис Самарас, вођа "велике колације" деснице и социјалиста, синоћ је признао пораз на изборима и честитао Ципрасу.

Самарас је пораз признао већ послије пребројавању 35,5 одсто гласова, када је Сириза водила пред Самарасовом Новом демократијом за више од седам одсто.

Званични резултати избора се очекују данас, а потом почиње законом утврђена тродневна процедура за формирање нове владе.

Сириза је на рубу освајања самосталне власти, али, ако јој то не успије, највјероватније ће с друге двије мале љевичарске странке формирати коалициону владу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана