Избјегнут судар путничких авиона изнад Лондона

Агенције
Избјегнут судар путничких авиона изнад Лондона

Лондон - Драматичан тренутак две путничке летјелице чији се путеви на небу укрштају док се спремају да слете на Хитроу.

Летелицама у којима се налазило стотине путника укрстили су се путеви, па су се у једном тренутку налазиле једна испод друге. Призор је са Земље био још драматичнији јер је изгледало као да ће се у сваком тренутку сударити.


Фотографију је направио седамдесетогодишњи Крис Хајн док је сједио у свом дворишту надомак аеродрома Хитроу.

"Често гледам авионе док круже и чекају да слете на Хитроу. Ова два су ми привукла пажњу јер су летјела јако близу један другог. Био сам шокиран, па сам узео телефон и сликао их. Толико су били близу да сам видио и који су авиони – један је био Вирџин Атлантик А340, други Бритиш ервејз 787 дримлајнс. Још ми није јасно зашто су двије летјелице чији је распон крила 60 метара летјеле тако близу", рекао је пензионисани инжењер.

Како каже, немогуће је да путници нису били свјесни ове ситуације.

"Када схватите да обе летјелице лете при брзини од 463 километра на час, онда се заиста запитате колико је безбједно ово начичкано небо изнад нас."

Ипак, огласили су се и стручњаци, међу којима је консултант Џон Хачинсон, који је рекао да у овом случају разлога за бригу нема.

"Иако летјелице изгледају као да су екстремно близу, између њих се налази 300 метара. Авиони су опремљени сјајним системима који би дигли узбуну да су се превише приближили један другом, а све то мотри и контрола лета. Веома је неуобичајено да дође до неке опасности по путнике", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана