Izbjeglice stigle u Beč

B92
Izbjeglice stigle u Beč

Beč - Na stotine izbeglica doputovalo je danas popodne sa više vozova iz Budimpešte u Beč, saopštila je večeras austrijska policija.

Po dolasku na bečku stanicu Vestbanhof, mnogi od izbjeglica su prešli u drugi voz i uputili se u Salcburg, druga grupa je krenula za Minhen, a cijeli taj proces nadgledala je policija, javila je agencija AFP.

Agencije su prethodno javile da su četiri voza prešla popodne iz Mađarske u Austriju.

Austrijske željeznice ranije su saopštile da je jedan voz zadržan na granici, jer je bio prenatrpan, dok je bečka policija poručila da će Austrija provjeravati da li su izbjeglice tražile azil u Mađarskoj, i da ih neće propuštati, ako su to učinile.

Ostali migranti moći će da ostanu u Austriji dvije sedmice, dok ne odluče da li da traže azil u toj zemlji.

Ranije danas, voz s grupom od oko 400 izbjeglica, zaustavljen je na granici sa Austrijom, samo nekoliko časova po polasku iz Budimpešte.

Prethodno se na željezničkim stanicama u Mađarskoj okupilo nekoliko hiljada izbjeglica kojima je dozvoljeno da se ukrcaju u vozove i krenu za Austriju i Njemačku.

Od nkedelje uveče na granicama na istoku Austrije primjenjuju se kontrole kao prije početka primjene Šengenskog sporazuma.

Nakon nedavne tragedije u kojoj je 71 izbeglica izgubila život u kamionu krijumčara Austrija je uvela kontrole kamiona na granicama na istoku zemlje.

Austrija se na istoku graniči sa Mađarskom, Slovačkom, Slovenijom i Češkom Republikom.

U protekla tri dana mađarska policija je uhvatila 8.792 migranta koji su pokušali da uđu u Mađarsku, većinom preko Srbije, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana