Избјеглице нашле нову руту до западне Европе

Агенције
Избјеглице нашле нову руту до западне Европе

Сиријци који бјеже ка западној Европи од вихора рата у својој земљи пронашли су легалан начин за улазак у Норвешку - преко Арктика.

Десетине Сиријаца открили су мало познату арктичку границу Русије с Норвешком и око 20 њих мејсечно долази у мало норвешко мјесто Киркенес, које се налази око 4.000 километара сјеверно од Дамаска, главног града Сирије, пише “Гардијан”.

"То је релативно нова ствар, све је почело пре можда пола године", рекао је Томас Петерсен, једини полицајац у том малом норвешком мјесту који дежура викендом.

“Може се рећи да у ово мјесто преко те границе дође пет до 20 људи мјесечно. Неколико људи је дошло на бициклама, а остали су довезени у руским аутомобилима. Лако је прећи овдје - само сједну у руски аутомобил и дођу у Норвешку. И легално је', објашњава он.

Како наводе локалне новине, азил су у Норвешкој затражила 133 човјека који су стигли на овај начин. Већина њих је из Сирије.

Када стигну у Кикенес, избјеглице полиција површно испитује, а онда их авионом шаље у Осло, имигрантској полицији. Уколико су летови за Осло попуњени до посљедњег мјеста, избјеглице остају у хотелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана