Избјеглица из БиХ осуђена у Чикагу због помагања Исламској држави

avaz.ba
Избјеглица из БиХ осуђена у Чикагу због помагања Исламској држави

Чикаго - Медиха Меди Салкичевић, избјеглица из БиХ, ухапшена 2015. у Чикагу због помагања терористичкој организацији Исламска држава, осуђена је на 6,5 година затвора.

Ова мајка четворо дјеце провела је четири године у Савезном затвору те недавно признала кривицу.

Она је, према писању америчких медија, годинама живјела у чикашком предграђу, гдје је и ухапшена. Када је притворена, била је запослена на аеродрому “Цхицаго О'Хара”.

Након што је дуго негирала кривицу, признала је да је била дио групе имиграната из неколико америчких земаља, који су куповали опрему и остале потрепштине те, заједно с новцем, слали борцима ИД. Такође, била је дио групе која се придружила Абдулаху Рами Пазару, такође поријеклом из БиХ, који је до 2013. живио у Сент Луису, а потом отишао у Сирију.

Салкичевић је из притвора писала окружним властима и тражила помиловање с обзиром на, како је истицала, бруталан живот који је преживјела у БиХ током рата.

Чикашки “АБЦ” наводи да ће адвокати Медихе Салкичевић вјероватно тражити мању казну или условно пуштање на слободу, али њој у прилог не иду изјаве како “невјерници требају бити живи закопани”.

Она је у шифрираним препискама користила надимке Медy Уммулуна и Босна Мексико, а амерички медији о њој пишу под насловом “Мама из предграђа оптужена за тероризам”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана