Izabrana nova Evropska komisija

Agencije
Izabrana nova Evropska komisija

Strazbur - Evropski parlament danas je izglasao novi sastav Evropske komisije, na čelu sa predsjednikom Žan-Klod Junkerom, a izvršno tijelo EU i zvanično će preuzeti dužnost 1. novembra.

Junker, bivši premijer Luksemburga, zamijeniće na toj funkciji Žozea Manuela Baroza, podsjeća Rojters.

Uoči glasanja o izboru 28-člane Komisije na plenarnoj sjednici parlamenta u Strazburu, Junker je obećao obiman investicioni paket do kraja godine, ali i nove budžetske propise.

On je pozvao evropske poslanike da podrže 300 milijardi evra vrijedan investicioni paket namijenjen podsticanju privrede i zapošljavanja.

"Onima koji misle da će stroga štednja automatski oživjeti ekonomiju i pokrenuti zapošljavanje mogu da poručim da treba da odustanu od tih ideja", rekao je Junker.

Njegov prethodnik Barozo rekao je u oproštajnom govoru pred evropskim parlamentarcima da za sobom ostavlja ujedinjenu, otvorenu i jaču Evropu, spremniju da se suoči sa izazovima današnjice. Osvrćući se na činjenicu da se tokom njegovog mandata EU gotovo udvostručila po broju članica (sa 15 na 28), Barozo je rekao:

"Mnogi su predvidali da EU neće moći da funkcioniše sa 25, 27 ili 28 članica i da će biti blokirana. Realnost je da EU nije blokirana proširenjem. Realnost je da je nekada zapravo bilo mnogo teže međusobno usaglasiti neke od zemalja-osnivača EU, nego svih 28 članica".

Barozo upravo proširenje vidi kao mehanizam koji je povećao političku moć i ekonomski potencijal EU, ali i omogućio slobodan život za pola milijarde ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana