Изабрана нова Европска комисија

Агенције
Изабрана нова Европска комисија

Стразбур - Европски парламент данас је изгласао нови састав Европске комисије, на челу са предсједником Жан-Клод Јункером, а извршно тијело ЕУ и званично ће преузети дужност 1. новембра.

Јункер, бивши премијер Луксембурга, замијениће на тој функцији Жозеа Мануела Бароза, подсјећа Ројтерс.

Уочи гласања о избору 28-члане Комисије на пленарној сједници парламента у Стразбуру, Јункер је обећао обиман инвестициони пакет до краја године, али и нове буџетске прописе.

Он је позвао европске посланике да подрже 300 милијарди евра вриједан инвестициони пакет намијењен подстицању привреде и запошљавања.

"Онима који мисле да ће строга штедња аутоматски оживјети економију и покренути запошљавање могу да поручим да треба да одустану од тих идеја", рекао је Јункер.

Његов претходник Барозо рекао је у опроштајном говору пред европским парламентарцима да за собом оставља уједињену, отворену и јачу Европу, спремнију да се суочи са изазовима данашњице. Осврћући се на чињеницу да се током његовог мандата ЕУ готово удвостручила по броју чланица (са 15 на 28), Барозо је рекао:

"Многи су предвидали да ЕУ неће моћи да функционише са 25, 27 или 28 чланица и да ће бити блокирана. Реалност је да ЕУ није блокирана проширењем. Реалност је да је некада заправо било много теже међусобно усагласити неке од земаља-оснивача ЕУ, него свих 28 чланица".

Барозо управо проширење види као механизам који је повећао политичку моћ и економски потенцијал ЕУ, али и омогућио слободан живот за пола милијарде људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана