Italija se i dalje trese, strah se uvukao u kosti

Agencije
Italija se i dalje trese, strah se uvukao u kosti

Rim - Broj žrtava razornog zemljotresa u Italiji premašio je 250, sudbina mnogih je još uvijek neizvjesna jer spasioci tragaju za njima, a tlo u toj zemlji se ne smiruje jer je i juče drhtao centralni dio.

Zemljotres jačine 4,6 stepeni po Rihteru pogodio je juče središnji dio zemlje, a više od 470 naknadnih potresa zabilježeno je od snažnog zemljotresa koji je u srijedu pogodio Italiju.

Prema podacima američkog Geološkog zavoda, epicentar novog zemljotresa je bio oko sedam kilometara istočno od gradića Norča, na dubini od deset kilometara.

U Norči, koja se nalazi oko 170 kilometara sjeverozapadno od Rima, bio je epicentar i prvog zemljotresa od 6,2 stepena Rihterove skale, koji je gotovo sravnio sa zemljom gradove Amatriče, Akumoli i Peskara del Tronto.

Iako geolozi kažu da su naknadni potresi normalni jer se tlo još nije smirilo, Italijanima se strah uvukao u kosti, a mnogi ne mogu da se povrate od šoka.

Najmlađa žrtva je djevočica, stara samo godinu i po, čija majka je preživjela, a u stanju šoku je prevezena u bolnicu.

Skoro 4.300 spasilaca uz pomoć teških mašina i buldožera ali i golim rukama raščišćavaju ruševine u potrazi za preživjelima, a koriste se i specijalno obučeni psi tragači.

Kamioni odnose šut sa ulica Amatričea kako bi Hitna pomoć i vatrogasci mogli da pomognu povrijeđenima.

U selu Peskara del Tronto spasioci su, pošto je 17 sati bila zatrpana u ruševinama, izvukli živu desetogodišnju djevojčicu. Djevojčica je bila okrenuta naglavačke, zatrpana gomilom razbijene cigle i teškim gredama.

- Živa je - čuje se na video-snimku povik spasilaca, koji su djevojčicu pronašli živu i odnijeli je na sigurno.

Spasilac, koji je pronašao djevojčicu, izjavio je da je začuo glasić iz ruševina porodične kuće".

- Čujem nešto ispod - rekao je volonter nakon čega su se okupili vatrogasci.  Jedan spasilac je zamolio sve prisutne da se utišaju i začuo glas djevojčice koja je 17 sati bila pod odronom svoje kuće. Komšija je počeo da je doziva imenom "Đulija, hajde Đulija" i spasioci su izvukli živu desetogodišnju djevojčicu nakon čega se, prvi put od zemljotresa, raširila radost među mještanima.

- Nažalost, 90 odsto ljudi koje smo izvukli su mrtvi, ali nisu svi, zato sam tu - rekao je volonter spasilac Kristijan Banćeti.

U međuvremenu, pojavio se novi dramatični snimak na kojem zarobljena žena zapomaže. Pripadnik spasilačke službe pokušava da je umiri govoreći joj da samo nastavi da diše. Na snimku se vidi kako ispod gomile betonskih ploča nesrećnoj ženi viri samo ruka.

Italijanska vlada razmatrala je juče proglašenje vanrednog stanja, a nakon molbe Crvenog krsta Italijani su počeli da dolaze u centre i daju krv za povrijeđene.

Akciji spasavanja pridružila se i grupa tražilaca azila, koji žive u prihvatnom centru u italijanskom lučkom gradu Đojoski Joniki. Oni su se u korist žitelja centralne Italije odrekli dijela sedmične pomoći koju primaju.

- Migranti žele da daju mali, ali značajan doprinos žrtvama strašnog zemljotresa i da pokažu solidarnost sa zemljom koja je pokazala solidarnost sa njima tako što ih je primila - rekao je koordinator prihvatnog centra Đovani Majolo. Njih 75 otkinulo je od svojih usta i skupilo 200 evra, koje će uplatiti u fond za pomoć žrtvama zemljotresa. Svake sedmice oni primaju po 17,50 evra i odrekli su se sljedovanja za jedan dan.

Mjanmar

Četiri osobe poginule su u zemljotresu koji je pogodio Mjanmar, a 185 budističkih hramova oštećeno je u gradu Baganu, saopštile su juče vlasti. Zemljotres magnitude 6,8 bio na dubini od 84 kilometra, sa epicentrom 25 kilometara zapadno od Čauka i južno od Bagana. Zemljotres se osjetio u glavnim gradovim Mjanmara i Tajlanda, Jangonu i Bangkoku. Bagan je na Listi svjetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) zbog više od 2.000 budističkih stupa i hramova u tom drevnom gradu na rijeci Iravadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana