Италија се и даље тресе, страх се увукао у кости

Агенције
Италија се и даље тресе, страх се увукао у кости

Рим - Број жртава разорног земљотреса у Италији премашио је 250, судбина многих је још увијек неизвјесна јер спасиоци трагају за њима, а тло у тој земљи се не смирује јер је и јуче дрхтао централни дио.

Земљотрес јачине 4,6 степени по Рихтеру погодио је јуче средишњи дио земље, а више од 470 накнадних потреса забиљежено је од снажног земљотреса који је у сриједу погодио Италију.

Према подацима америчког Геолошког завода, епицентар новог земљотреса је био око седам километара источно од градића Норча, на дубини од десет километара.

У Норчи, која се налази око 170 километара сјеверозападно од Рима, био је епицентар и првог земљотреса од 6,2 степена Рихтерове скале, који је готово сравнио са земљом градове Аматриче, Акумоли и Пескара дел Тронто.

Иако геолози кажу да су накнадни потреси нормални јер се тло још није смирило, Италијанима се страх увукао у кости, а многи не могу да се поврате од шока.

Најмлађа жртва је дјевочица, стара само годину и по, чија мајка је преживјела, а у стању шоку је превезена у болницу.

Скоро 4.300 спасилаца уз помоћ тешких машина и булдожера али и голим рукама рашчишћавају рушевине у потрази за преживјелима, а користе се и специјално обучени пси трагачи.

Камиони односе шут са улица Аматричеа како би Хитна помоћ и ватрогасци могли да помогну повријеђенима.

У селу Пескара дел Тронто спасиоци су, пошто је 17 сати била затрпана у рушевинама, извукли живу десетогодишњу дјевојчицу. Дјевојчица је била окренута наглавачке, затрпана гомилом разбијене цигле и тешким гредама.

- Жива је - чује се на видео-снимку повик спасилаца, који су дјевојчицу пронашли живу и однијели је на сигурно.

Спасилац, који је пронашао дјевојчицу, изјавио је да је зачуо гласић из рушевина породичне куће".

- Чујем нешто испод - рекао је волонтер након чега су се окупили ватрогасци.  Један спасилац је замолио све присутне да се утишају и зачуо глас дјевојчице која је 17 сати била под одроном своје куће. Комшија је почео да је дозива именом "Ђулија, хајде Ђулија" и спасиоци су извукли живу десетогодишњу дјевојчицу након чега се, први пут од земљотреса, раширила радост међу мјештанима.

- Нажалост, 90 одсто људи које смо извукли су мртви, али нису сви, зато сам ту - рекао је волонтер спасилац Кристијан Банћети.

У међувремену, појавио се нови драматични снимак на којем заробљена жена запомаже. Припадник спасилачке службе покушава да је умири говорећи јој да само настави да дише. На снимку се види како испод гомиле бетонских плоча несрећној жени вири само рука.

Италијанска влада разматрала је јуче проглашење ванредног стања, а након молбе Црвеног крста Италијани су почели да долазе у центре и дају крв за повријеђене.

Акцији спасавања придружила се и група тражилаца азила, који живе у прихватном центру у италијанском лучком граду Ђојоски Јоники. Они су се у корист житеља централне Италије одрекли дијела седмичне помоћи коју примају.

- Мигранти желе да дају мали, али значајан допринос жртвама страшног земљотреса и да покажу солидарност са земљом која је показала солидарност са њима тако што их је примила - рекао је координатор прихватног центра Ђовани Мајоло. Њих 75 откинуло је од својих уста и скупило 200 евра, које ће уплатити у фонд за помоћ жртвама земљотреса. Сваке седмице они примају по 17,50 евра и одрекли су се сљедовања за један дан.

Мјанмар

Четири особе погинуле су у земљотресу који је погодио Мјанмар, а 185 будистичких храмова оштећено је у граду Багану, саопштиле су јуче власти. Земљотрес магнитуде 6,8 био на дубини од 84 километра, са епицентром 25 километара западно од Чаука и јужно од Багана. Земљотрес се осјетио у главним градовим Мјанмара и Тајланда, Јангону и Бангкоку. Баган је на Листи свјетске баштине Организације УН за образовање, науку и културу (УНЕСКО) због више од 2.000 будистичких ступа и храмова у том древном граду на ријеци Иравади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана