Италија: Војска ће гајити канабис

Агенције
Италија: Војска ће гајити канабис

Рим - Италијанска војска одлучила је да се укључи у производњу канабиса у сагласности с Министарством здравља у циљу производње те биљке за лијекове.

Споразум о томе су данас у Риму потписали министарке здравља и одбране Беатрича Лоренцин и Роберта Пиноти.

"Ријеч је о производњи лијекова против екстремних болова неких тешких обољења, попут мултиплекс склерозе. То нема никакву иделошку или културолошку вриједност, то је операција искључиво у интересу пацијената", рекла је Беатрича Лоренцин.

Канабис ће се гајити у специјалним коморама хемијске и фармацеутске војне установе, у оквиру касарне у Фиренци. То је заправо мала фармацеутска индустрија намјењена потребама војске која ће се проширити на цивилни сектор.

Роберта Пиноти је рекла да су потенцијали италијанске војске "мало познати или потцјењени" и додала да Фиренца "има све што је потребно за почетак производње канабиса".

Та војна установа ће производити од 80 до 100 килограма активног састојка канабиса годишње, односно колико је потребно за Италију. Тај производ биће намјењен локалним апотекама и здравственим установама које ће моћи да праве лијекове.

Обије министарке су рекле да ће тај процес производње бити јефтинији од досадашњег увоза сировине за производњу лијекова на бази канабиса.

У Италији тренутно постоји само један лијек на бази те биљке који се обично преписује пацијентима с мултиплекс скелорозом. Остали лијекови на тој бази се обично увозе, а читава процедура је дуга и скупа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана