Источни блок ЕУ против ширења Сјеверног тока

Агенције
Источни блок ЕУ против ширења Сјеверног тока

Брисел - Планови Русије за проширење гасовода "Сјеверни ток" до њемачке у супротности су са интересима Европске уније и могли би да доведу до додатне дестабилизације Украјине, наведено је у писму десет европских влада упућеном на адресу Европске комисије.

Група европских компанија је у септембру потписала уговор са руском гасном компанијом "Гаспром" о проширењу гасовода "Сјеверни ток" до Њемачке, чиме би била заобиђена територија Украјине.

У писму Европској комисији, које су потписале Бугарска, Чешка, Естонија, Грчка, Мађарска, Летонија, Литванија, Пољска, Румунија и Словачка, наведено је да би тај пројекат требало да буде предмет строжег регулаторног надзора, уз апел на одржавање дебате о том питању на децембарском самиту ЕУ.

- Став Европске комисије о пројекту "Сјеверни ток 2" ће такође битно утицати на перцепцију заједничке спољне и безбједносне политике ЕУ међу њеним кључним савезницима и традиционалним партнерима - истакнуто је у писму.

Проширење гасовода "Сјеверни ток" би, како је истакнуто, могло имати озбиљне посљедице по Украјину и земље ЕУ.

- Очување транзитне руте преко Украјине је у стратешком интересу цјелокупне ЕУ и то не само из перспективе енергетске безбједности, већ и због унапређења стабилности у региону источне Европе - оцијенио је десеточлани блок земаља.

Европски комесар за енергетику Мигел Аријас Кањете изјавио је да је Украјина безбједна транзитна рута.

- Гас треба да настави да тече преко Украјине - изјавио је Кањете.

Поузданост Украјине као транзитног подручја доводе, међутим, у питање честе гасне кризе због неиспуњавања обавеза према руском "Гаспрому". "Гаспром" је у сриједу саопштио да обуставља испоруке гаса Украјини, која није уплатила аванс за уговорене количине тог енергента. Тиме је поново угрожено и снабдијевање Европе, за коју је руски гас кључни енергент.

Украјина

Украјински министар енергетике Владимир Демчишин изјавио је да његова земља посједује резерве од 16,5 милијарди кубних метара гаса, што је довољно за сезону гријања. Према његовим ријечима, Украјина, која је суочена са потенцијалним прекидом испорука руског угља, има сопствене залихе довољне да обезбиједи стабилно функционисање енергетског система у трајању од 45 до 50 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана