Исповијест шпијуна из Сјеверне Кореје

Блиц
Исповијест шпијуна из Сјеверне Кореје

Сеул - Ким Хјун Хи, бивши врхунски шпијун Сјеверне Кореје, открила је како је убила преко сто људи по наређењу власти у Пјонгјангу, преноси "Блиц".

Ким Хјун Хи, која је покушала да се отрује након што су је ухватили Јужнокорејци и која је касније избјегла смртну казну, проговорила је оптужујући своје бивше комунистичке газде да су ратни хушкачи.

Говорећи са тајне локације у Јужној Кореји, 51-годишња бивша терористкиња каже да вјерује да су најновије пријетње Пјонгјанга само покушаји да се добије подршка за новог лидера, Ким Џонг Уна.

- Ким Џонг Ун је премлад и неискуан. Бори се да преузме контролу над војском и да задобије њихову вјерност. Због тога посјећује толике војне базе, како би учврстио њихову подршку - каже Ким Хјун Хи.

Бивша шпијунка додаје да постоје добри разлози што Сјеверна Кореја пријети нуклеарним ратом.

- Користе свој нуклеарни програм како би држали људе под контролом и добили неке уступке САД - додаје Ким.

Ким Хјун Хи живи у страху да ће убице из Сјеверне Кореје покушати да дођу до ње како би је спријечили да износи повјерљиве информације о стаљинистичкој држави којој је некада вјерно служила.

Она је 1987. године добила наређење од тадашњег лидера Ким Ил Џонга да дигне у ваздух авион на линији КАЛ 858.

Хјун Хи и још један агент, који се представљао као њен отац, путовали су јужнокорејским авионом кроз Европу и до Бахреина, гдје су изашли из авиона пошто су поставили пластични експлозив у одјељку за пртљаг.

Авион је експлодирао изнад џунгле у близини тајландске границе, при чему је свих 115 путника настрадало.

Послије тога су САД ставиле Сјеверну Кореју на списак земаља које спонзоришу тероризам.

Након што је ухапшен у Бахреину због посједовања фалсификованог пасоша, њен лажни отац се убио прогутавши капсулу са цијанидом, али Ким, која је тада имала 25 година, није успјела у истом покушају.

Јужнокорејски суд ју је осудио на смртну казну, која је касније укинута и она је живјела слободно на југу земље.

Данас, када је удата и има двоје дјеце, сваки дан живи у страху да ће агенти из Сјеверне Кореје доћи и убити је.

У Јужној Кореји су је звали Мата Хари, а она данас каже да живи покајнички живот.

Млада, интелигентна и лијепа, била је савршена ловина за сјевернокорејски режим који је био у потрази за агентом кога ће моћи да тренирају да ради против њиховог непријатеља, Јужне Кореје.

- Мислила сам да је наш вођа Ким Ил Сунг у ствари бог. Научени смо да стављамо њега испред својих родитеља. Од малих ногу научени смо да говоримо: “Хвала ти, велики вођо, на свему!” И ако кажеш нешто погрешно, чак и ако је у питању само омашка, људи би завршавали у логорима. Сјеверна Кореја није држава, то је секта - прича Ким.

Једног дана пред мојом школом појавила се црна лимузина, додала је.

- Унутра су били људи из партије и рекли су ми да сам одабрана. Нисам имала времена ни да се поштено опростим од пријатеља, само ми је речено да се спакујем. Било је то 1980. године - прича Ким.

Послата је у сјевернокорејску елитну школу за обуку шпијуна, у удаљеним планинама.

Добила је ново име под којим је радила, научила борилачке вјештине и да барата оружјем.

Послије дуге обуке је, 1987. године, била спремна да одигра смртоносну улогу коју јој је додијелио син “великог вође”, Ким Џонг Ил, који је добио титулу “драги вођа”.

“Драги вођа” је лично наредио операцију подметања бомбе у јужнокорејски авион.

Његов крајњи циљ био је ометање Олимпијских игара у Сеулу 1988. године, јер је вјеровао да ће се спортисти уплашити ако дигне авион у ваздух.

Током истраге, возили су је кроз Сеул и она је схватила да је све што су јој на сјеверу говорили о овом “ђаволском” мјесту само обична лаж.

- Убила сам невине људе. Кад су ме ухватили, очекивала сам смртну казну  - каже Ким.

Заиста је и осуђена на смрт, али је касније казна укинута, пошто је влада донијела закључак да су јој у Сјеверној Кореји испрали мозак.

- Заслужила сам смрт, али мислим да су ми поштедјели живот јер сам била једини свједок терора који је спроводила Сјеверна Кореја - каже Ким.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана