Islamska država zarađuje najmanje tri miliona dolara dnevno

Agencije
Islamska država zarađuje najmanje tri miliona dolara dnevno

Vašington - Džihadisti Islamske države, koji su se u početku oslanjali na finansijsku podršku bogatih donatora u Persijskom zalivu, postali su samoodrživa finansijska institucija poput mafijaške organizacije koja dnevno zarađuje više od tri miliona dolara od krijumčarenja nafte, trgovine ljudima, krađe i iznude, navode američki obavještajni zvaničnici i ekserti.

Resursi te ekstremističke grupacije prevazilaze bilo koju drugu terorističku organizaciju, rekao je za AP jedan američki obaveštajni zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Veliki prihodi jedan su od razloga za zabrinutost američkih zvaničnika, mada ne postoje podaci da ova grupa planira napade na SAD.

Islamska država zauzela je velike dijelove Sirije i Iraka i kontroliše 11 naftnih polja u obje zemlje. Prodaje naftu i drugu robu starim krijumčarskim kanalima u zemljama protiv čijih vlada se bori - u kurdskim oblastima na sjeveru Iraka, u Turskoj i Jordanu, kažu analitičari.

Američki obavještajni podaci navode da te vlade nisu umješane u krijumčarenje nafte, ali Obamina administracija vrši pritisak na njih da učine više na suzbijanju islamista.

Pripadnici Islamske države prodaju naftu u cisternama po cijeni od 25 do 60 dolara za barel čija je tržišna cijena preko sto dolara. Profit od nafte prelazi tri miliona dolara dnevno, kaže Luaj al-Kateb, stručnjak Brukings instituta u Dohi.

Džihadisti takođe zarađuju na stotine miliona dolara od šverca  antikviteta iz Iraka koje prodaju u Turskoj, kao i milione dolara od trgovine ljudima, prije svega žena i djece koje prodaju kao seksualno roblje.

Islamska država ostvaruje prihod i od iznuda, otkupnina za otete taoce, kao i krađa iz gradova koje je zauzela, kažu analitičari.

"Njihove finansijske aktivnosti podsjećaju na aktivnosti jedne mafijaške organizacije. Dobro su organizovani, sistematski i sprovode svoje namjere putem zastrašivanja i nasilja", kaže jedan drugi obavještajni službenik.

Rasmusen: Akcija protiv Islamske države spriječiće genocid

Vojna intervencija protiv militanata Islamske države može da se opravda na temelju samoodbrane ili sprečavanja kampanje "koja je veoma blizu genocida", rekao je danas generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Rasmusen je istakao da prijetnja "koju predstavlja Islamska država zahtijeva vojni odgovor radi degradacije i poraza ove terorističke organizacije", ali NATO kao organizacija neće preduzimati vojne akcije protiv grupe.

"Ne razmatramo vodeću ulogu NATO-a u ovoj operaciji. Veliki broj NATO saveznica formiraju koaliciju koja uključuje zemlje iz regiona", rekao je u govoru u istraživačkom centru "Karnegi Evropa" u Briselu.

SAD, najdominantnija članica Alijanse, već je pokrenula vazdušne napade protiv "Islamske države" u Iraku.

Rasmusen je rekao da, govoreći kao "laik", on smatra da postoji osnova u fundamentanim principima povelje UN da se preduzme akcija protiv "Islamske države".

"Akcije Islamske države blizu su genocidu, imajući na umu ubistva, pokolje, napade na vjerske i etničke manjine", rekao je Rasmusen, dodajući da se tu radi i o samoodbrani, što je dozvoljeno unutar povelje UN.

Rusija je prošle sedmice rekla da su vazdušni napadi na militante u Siriji bez mandata Savjeta bezbjednosti UN čin agresije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana