Исламска држава преузела одговорност за нападе у Француској

Танјуг
Исламска држава преузела одговорност за нападе у Француској

Треб - Исламска држава је путем саопштења објављеног на интернету преузела одговорност за убиство троје људи у француским градовима Каркасон и Треб, не дајући доказе за ту тврдњу.

Ројтерс подсјећа да је наоружани мушкарац прво отео возило, пуцао на полицију и потом отео таоце у супермаркету, вичуцћи "Алаху акбар (Бог је највећи)".

Према тврдњи Исламске државе, нападе је извео "војник калифата", без навођења других детаља.

Француски министар унутрашњих послова Жерар Коломб објавио је да је убијен отмичар који је данас градићу Треб на југу Француске убио двије особе и више ранио.

Регионални представник француског полицијског синдиката СГП Бруно Бартосети претходно је изјавио за Ројтерс да је отмичар, за којег медији наводе да је мароканског поријекла и од раније познат полицији, претходно пуцњем у главу убио неидентификовану особу у оближњем граду Каркасон.

Неидентификовани извор Ројтерса из француске полиције казао је да је отмичар убијен приликом упада полицајаца у супермаркет у Требу, при чему су рањена двојица припадника полиције.

Агенција наводи да се Треб и Каркасон налазе на око 20 минута вожње и да је БФМ ТВ објавила да је у том другом граду мушкарац убио једну особу и ранио другу, а потом украо аутомобил.

Француске власти оба случаја третирају као тероризам.

"Све указује да је заиста у току терористички напад", казао је предсједник Француске Емануел Макрон новинарима на самиту лидера ЕУ у Бриселу.

Ројтерс је, позивајући се на француску полицију, објавио да је у талачкој кризи у Требу двоје људи убијено, а троје рањено, при чему је једна особа у тешком стању, док је АП јавио да је двоје убијено и десетак људи рањено.

Отмичар тражи ослобађање из затвора Салаха Абдеслама, исламисте који стоји иза напада у Паризу у новембру 2015. када је убијено око 130 људи.

Градоначелник Ерик Менаси изјавио је да је отмичар у супермаркету остао сам са полицајцем, док су други таоци ослобођени.

АП наводи да је нападач претходно пуцао и ранио полицајца који се налазио у близини.

Менаси је како преноси Ројтерс казао за ЛЦИ ТВ да је мушкарац улетио у продавницу вичући "Алаху акбар (Бог је највећи), све ћу да вас побијем" и отео неколико људи.

Портпарол Министарства спољних послова Француске Фредерик Ланувел изјавио је БФМ ТВ да талачка криза и даље траје и да не може да потврди да је двоје људи убијено, како су јавили неки медији.

"Отмичар је и даље у супермаркету", рекао је Ланувел.

Француски премијер Едуард Филип описао је ситуацију као "врло озбиљну" и казао да делује да се ради о "терористичком чину".

"Операција још није готова", казао је Филип.

Предсједник Француске Емануел Макрон затражио је од министра унутрашњих послова Жерара Коломба да оде на мјесто пуцњаве и министар је на путу ка Требу.

Претходно су агенције јавиле да мушкарац држи таоце у супермаркету на југозападу Француске и да је он повезан са Исламском државом.

У догађај је укључена антитерористичка јединица париских тужилаца, пренијела је британска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана