Исламска држава погубила стотину страних бораца који су покушали дезертирати

Агенције
Исламска држава погубила стотину страних бораца који су покушали дезертирати

Лондон - Екстремистичка група Исламска држава погубила је стотину својих страних бораца који су покушали да побјегну из штаба у сиријском граду Рака, јавиле су у суботу новине Фајненшиал Тајмс.

Активиста који се противи Исламској држави и режиму сиријског предсједника Башара ал-Ассда, који је добро познат британској пословној новини, изјавио је да је "потврдио 100 егзекуција" страних бораца Исламске државе који су напустили де факто пријестоницу џихадистичке групе. 

Борци Исламске државе у Раки формирали су војну полицију која би прогањала стране борце који се не пријављују на своју борбену дужност. Десетине кућа је претресено а бројни џихадисти су ухапшени, пише ФТ.

Неки џихадисти постали су разочарани реалношћу сиријског рата, наводи се у новинском извјештају.

Судећи по британским новинама у октобру, петорица Британаца, тројица Француза, двојица Нијемаца и двојица Белгијанаца пожељели су да се врате кућама након што су се пожалили да су завршили борећи се против осталих побуњеничких група умјесто против Асадовог режима. Исламска држава их је након тога ухапсила.

Укупно, између 30 и 50 Британаца жели да се врати кућама али страхују да би се могли суочити са затворском казном, судећи по исатражитељима Међународног центра за студије радикализације у Кинг колеџу у Лондону, кога је контактирао један од џихадиста који је говорио у њихово име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана