Islamska država najbogatija teroristička grupa na svijetu

Agencije
Islamska država najbogatija teroristička grupa na svijetu

Vašington - Ekstremistička Islamska država postala je najbogatija teroristička organizacija na svijetu, koja mjesečno zarađuje na desetine miliona dolara od ileglane prodaje nafte i otkupa, saopštili su danas zvaničnici američkog ministarstva finansija.

"Nemamo srebrni metak, niti tajno oružje da bi preko noći mogli da ispraznimo kase Islamske države. To će biti neprestana borba, a mi smo u ranim fazama", izjavio je Dejvid Koen, šef odjeljenja čiji je zadatak da razbije finansijsku snagu džihadista, koji su zauzeli znatne dijelove teritorije u Iraku i Siriji.

Koen je naveo da ekstremisti dobijaju nekoliko miliona dolara mjesečno od bogatih donatora, od iznuda. otmica i drugih kriminalnih aktivnosti, kao što su pljačke banki.

Prema njegovim riječima, najmanje 20 miliona dolara su dobili ove godine od isplaćenih otkupa.

Islamska država dnevno zarađuje milion dolara samo od prodaje nafte, istakao je Koen.

"Ne računajući neke terorističke organizacije koje sponzoriše država, Islamska država je najvjerovatnije najbolje finansirana teroristička organizacija kojoj smo se suprotstavili", naveo je on, a prenijela agencija AP.

Koen je dodao da pripadnici Islamske države trguju i antikvitetima, kradu stoku i usjeve od seljaka, te prodaju otete žene i djevojčice u seksualno roblje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana