Исламска држава најбогатија терористичка група на свијету

Агенције
Исламска држава најбогатија терористичка група на свијету

Вашингтон - Екстремистичка Исламска држава постала је најбогатија терористичка организација на свијету, која мјесечно зарађује на десетине милиона долара од илеглане продаје нафте и откупа, саопштили су данас званичници америчког министарства финансија.

"Немамо сребрни метак, нити тајно оружје да би преко ноћи могли да испразнимо касе Исламске државе. То ће бити непрестана борба, а ми смо у раним фазама", изјавио је Дејвид Коен, шеф одјељења чији је задатак да разбије финансијску снагу џихадиста, који су заузели знатне дијелове територије у Ираку и Сирији.

Коен је навео да екстремисти добијају неколико милиона долара мјесечно од богатих донатора, од изнуда. отмица и других криминалних активности, као што су пљачке банки.

Према његовим ријечима, најмање 20 милиона долара су добили ове године од исплаћених откупа.

Исламска држава дневно зарађује милион долара само од продаје нафте, истакао је Коен.

"Не рачунајући неке терористичке организације које спонзорише држава, Исламска држава је највјероватније најбоље финансирана терористичка организација којој смо се супротставили", навео је он, а пренијела агенција АП.

Коен је додао да припадници Исламске државе тргују и антиквитетима, краду стоку и усјеве од сељака, те продају отете жене и дјевојчице у сексуално робље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана