Iskopali grumen zlata od 90 kilograma

Priredio: Boris Đurić
Iskopali grumen zlata od 90 kilograma

Pert - Rudari u Zapadnoj Australiji iskopali su grumen zlata težak 90 kilograma. Po izlasku iz okna smijehom i galamom objavili su podvig koji se, kako su kazali, dešava samo jednom u životu.

Naime, rudari su pronašli zlatnu žicu pa su pored velikog grumena iskopali i nekoliko manjih. Vlasnici rudnika Beta Hantskoro, koji se nalazi na 630 kilometara istočno od Perta, zadovoljno su trljali ruke jer je ukupna vrijednost zlata iskopana u dva dana bila oko 13 miliona evra.

Nalazište je bilo na dubini od 500 metara, a ta oblast je poznata po bogatim zalihama dragocjenog metala. Međutim, toliko velikih nakupina zlata nije bilo do sada pronađeno.

Grumen od 90 kilograma je najveći ikada pronađen u Australiji, a među najkrupnijim je na planeti. U ogromnom dragocjenom komadu zemljine utrobe nalazi se 2.300 unci finog zlata, vrijednosti 3,2 miliona evra.

Rudar Henri Dol, koji je pronašao dragocjeni komad zemljine kore, kaže da nikada u svojoj 16 godina dugoj kopačkoj karijeri nije vidio nešto slično.

- Radio sam uobičajeno svojom mašinom. Odjednom je nešto zasvjetlucalo. Primijetio sam tragove zlata. Pomislio sam da tu mora biti nečega više od samih tragova, pa smo zato u rupu postavili eksploziv. Nismo odmah silazili u okno poslije detonacije. Tek ujutro, kada smo se vratili u prvu smjenu, bili smo u čudu. Zlata je bilo na sve strane - ispričao je Dol.

Viši geolog Zef Tanos kaže da se u većini rudnika zlato jedino može vidjeti i naći uz pomoć lupe.

- Možete čitav život kopati i nikada ne vidjeti ovako veliko grumenje. Uvijek se kao geolog oduševite kada pronađete malu mrlju zlata, ali pronaći nešto ovako je zaista fenomenalna stvar - ističe Tanos.

Ovo otkriće izazvalo je pravu zlatnu groznicu u Australiji. Sa jedinstvenom i fascinantnom geologijom, naročito u zapadnom dijelu najmlađeg kontinenta, šansa da se pronađe zlato je dosta velika i za jednu uncu zlata se dobija oko 1.000 evra.

Unosni hobi prate i rizici, s obzirom na to da se često radi u zabačenim predjelima.

Tragač Majkl Grejem (46) nestao je u januaru 2013. godine i nikada nije pronađen, dok se 2016. godine jedan tridesetogodišnji tragač izgubio i uspio je da preživi pijući vodu iz bara.

- Rizik se nekada isplati i zato ne razmišljamo o mogućim posljedicama. Kada krenemo u potragu za zlatom, vodi nas onaj lovački nagon jer se lovci uvijek nadaju bogatom ulovu - kaže tragač za zlatom Džoj van Horst.

Među tragačima najviše penzionera

Među tragačima za zlatom ima najviše penzionera, koji imaju dovoljno vremena za traganje, a ono im ujedno dođe i kao dobra vježba. Bil O'Konor je kao mladić maštao da bude geolog, ali se oženio i zaposlio u pošti, gdje je proveo 40 godina.

- Otišao sam u Zapadnu Australiju, gdje sam naučio tehniku od starih tragača. Postoje načini da se jednostavno dođe do zlata, ali su vam potrebni detektori koji koštaju od 2.000 do 6.000 evra - izjavio je O'Konor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana