Irma udarila Floridu: Ima mrtvih, milion u mraku

Agencije
Irma udarila Floridu: Ima mrtvih, milion u mraku

Majami - Uragan Irma odnio je prve žrtve na Floridi, gdie su najmanje tri osobe izgubile život, javljaju američki mediji

.Istovremeno je 1,1 milion stanovnika te američke države ostalo bez električne energije.

Jedan čoviek u okrugu Monro, poginuo je kada je izgubio nad kamionom, kojim je prevozio generator, saopštili su zvaničnici.

Još dvije osobe nastradale su u saobraćajnoj nesreći u orkrugu Hardi, na putu po kojem je pljuštala kiša, saopštila je patrolna služba autoputeva Floride.

ANC njuz podsjeća da je od posljedica uragana Irma na Karibima dosad najmanje 25 osoba izgubilo život.

Udari vjetra na jugu Floride su od 160 do 215 kilometara na čas, zavisno od lokacije. Oko 100.000 ljudi odlučilo je da oluju sačeka u svojim domovima i skloništima.

Centar uragana pogodio je ostrva na jugu. Meteorolozi upozoravaju – najgore slijedi. Irma se vratila u kategoriju četiri, a prvo su pogođena ostrva na krajnjem jugu Floride, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Centar je saopštio da su na međunarodnom aerodromu "Ki Vest" izmjereni vjetrovi brzine 80 kilometara na čas, prenosi AP. Međutim, novi podaci pokazuju da je vjetar u tom mjestu dostigao brzinu od od 145 kilometara na sat.

Jakom kišom pogođen je Majami Bič, a nevjerovatni snimci obišli su društvene mreže.

"Najgori vjetrovi tek dolaze" saopštio je Nacionalni meteorološki centar.

Centar uragana bi sada kako se pomjera trebalo da pogodi grad Sent Pitersburg na Floridi, a ukoliko nastavi da se kreće preko tople vode Meksičkog zaliva, mogao bi da povrati snagu prije nego što ponovo udari na kopno.

Sent Pitersburg kao i Tampa nisu imali veći udar uragana gotovo sto godina. Poslije Sent Pitersburga, oluja bi pogodila mjesto Klirvoter i konačno krenula u unutrašnjost sjeverozapadno ka Okali, kada obično uragani gube snagu.

Inače, upozorenja su izdata i za tornada, a prvo je tornado primjećen u Fort Lauderdejlu.

Američki predsjednik Donald Tramp upozorio je sve ljude koji se nađu na predviđenoj putanji uragana Irma da se moćnoj oluji "sklanjaju s puta" i da ne brinu za svoje stvari jer su "stvari zamjenjive, ali životi nisu".

Irma je najsnažniji uragan u istoriji mjerenja na Atalntiku, ali nikako nije prvi koji je pogodio Floridu. Irma je nekoliko puta veća i opasnija.

Inače, policija okuga Pasko apelovala je na građane Floride da ne pucaju na Irmu jer to neće natjerati uragan da se okrene nazad.

Razorna moć uragana Irma dovela je do toga da se voda na obali Bahama povuče znatno više nego inače, otkrivajući muljevito dno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana