Ирма ударила Флориду: Има мртвих, милион у мраку

Агенције
Ирма ударила Флориду: Има мртвих, милион у мраку

Мајами - Ураган Ирма однио је прве жртве на Флориди, гдие су најмање три особе изгубиле живот, јављају амерички медији

.Истовремено је 1,1 милион становника те америчке државе остало без електричне енергије.

Један човиек у округу Монро, погинуо је када је изгубио над камионом, којим је превозио генератор, саопштили су званичници.

Још двије особе настрадале су у саобраћајној несрећи у оркругу Харди, на путу по којем је пљуштала киша, саопштила је патролна служба аутопутева Флориде.

АНЦ њуз подсјећа да је од посљедица урагана Ирма на Карибима досад најмање 25 особа изгубило живот.

Удари вјетра на југу Флориде су од 160 до 215 километара на час, зависно од локације. Око 100.000 људи одлучило је да олују сачека у својим домовима и склоништима.

Центар урагана погодио је острва на југу. Метеоролози упозоравају – најгоре слиједи. Ирма се вратила у категорију четири, а прво су погођена острва на крајњем југу Флориде, саопштио је Национални центар за урагане.

Центар је саопштио да су на међународном аеродрому "Ки Вест" измјерени вјетрови брзине 80 километара на час, преноси АП. Међутим, нови подаци показују да је вјетар у том мјесту достигао брзину од од 145 километара на сат.

Јаком кишом погођен је Мајами Бич, а невјероватни снимци обишли су друштвене мреже.

"Најгори вјетрови тек долазе" саопштио је Национални метеоролошки центар.

Центар урагана би сада како се помјера требало да погоди град Сент Питерсбург на Флориди, а уколико настави да се креће преко топле воде Мексичког залива, могао би да поврати снагу прије него што поново удари на копно.

Сент Питерсбург као и Тампа нису имали већи удар урагана готово сто година. Послије Сент Питерсбурга, олуја би погодила мјесто Клирвотер и коначно кренула у унутрашњост сјеверозападно ка Окали, када обично урагани губе снагу.

Иначе, упозорења су издата и за торнада, а прво је торнадо примјећен у Форт Лаудердејлу.

Амерички предсједник Доналд Трамп упозорио је све људе који се нађу на предвиђеној путањи урагана Ирма да се моћној олуји "склањају с пута" и да не брину за своје ствари јер су "ствари замјењиве, али животи нису".

Ирма је најснажнији ураган у историји мјерења на Аталнтику, али никако није први који је погодио Флориду. Ирма је неколико пута већа и опаснија.

Иначе, полиција окуга Паско апеловала је на грађане Флориде да не пуцају на Ирму јер то неће натјерати ураган да се окрене назад.

Разорна моћ урагана Ирма довела је до тога да се вода на обали Бахама повуче знатно више него иначе, откривајући муљевито дно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана