Ирма пала на категорију 1, али опасност није прошла

Танјуг
Ирма пала на категорију 1, али опасност није прошла

Мајами - Ураган Ирма пао на категорију 1. Опасност није прошла јер вјетар и даље носи све пред собом. Прети и поплавни талас.

Ирма је већ изазвала поплавне бујице, чупала кровове и изазвала нестанак струје широм Флориде. Амерички Национални центар за урагане раније је саопштио да се прво на удару налази подруцје јужно од града Лејкленда, који се налази источно од густо насељеног региона залива Тампа.

Очекује се да ураган за сада остане над Флоридом и потом настави према америчким савезним државама Џорџија, Алабама и Тенеси, као и да Ирма у међувремену ослаби на ниво тропске олује.

Национални центар за урагане да је Ирма и даље опасна по људске животе.

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је синоћ да сматра да се САД "мало посрећило" након што је ураган Ирма скренуо са првобитног курса и упутио се ка западу дуж обале Флориде.

Ураган Ирма ослабило је на олују категорије 2, чиме је технички изгубио статус великог урагана, након што се обрушио на југозапад Флориде, преноси АП. "Лоше вијести су да је ово неко велико чудовиште", рекао је Трамп новинарима у Бијелој кући, а наводи Ројтерс. Он је додао да ће Ирма коштати много, алил да о томе не размишља тренутно. "Тренутно, забринути смо за животе (људи), не трошкове", рекао је Трамп.

Он је додао да жели да ускоро посјети Флориду и похвалио званичнике за ванредне ситуације због њихових напора да заштите људе.

Трамп је одобрио да се на Флориди прогласи стање природне катастрофе и наложио федералну помоћ овој држави погођеној ураганом Ирма. То је од предсједника САД претходно затражио гувернер Флориде Рик Скот.

Проглашење стања природне катастрофе значи да грађани и бизнисмени могу да се пријаве за средства за привремени смјештај и поправку домова, позајмице са ниским каматним стопама како би покрили губитке због неосигуране имовине и друге програме.

Федерална влада ће такође надокнадити окрузима трошкове за ванредне заштитне мјере укључујући евакуацију и смјештај угрожених, као и средства за уклањање рушевина, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана