Иран оборио амерички дрон

Срна
Иран оборио амерички дрон

Техеран - Корпус чувара исламске револуције саопштио је да је оборио амерички шпијунски дрон Глобал Хоук на југу Ирана, јавља телевизија "Прес".

У саопштењу се наводи да се инцидент десио у подручју Куха Мубарак, у провинцији Хормозган, након што је дрон ушао у ваздушни простор Ирана.

"Америчка војна беспилотна летелица оборена је у међународном ваздушном простору над Ормуским мореузом", изјавио је данас неименовани амерички званичник.

Он је навео да је у питању беспилотна летелица америчке морнарице типа "МЉ-4 тритон".

Раније је државни секретар САД Мајк Помпео лично упозорио Техеран о посљедицама погибије америчких војника. Он је рекао да било која акција Техерана или његових савезника која може довести до погибије макар једног америчког војника - довешćе до одмазде.

Сједињене Америчке Државе су прошле недјеље оптужиле Иран за напад на два танкера у Оманском заливу, али нису изнијеле никакав доказ у прилог тој тврдњи. Америчка војска је објавила снимак који показује наводни напад Ирана, на којем иранске снаге уклањају неексплодирану мину са једног од танкера. На снимку се не виде ни натписи ни заставе који би потврдили наводе америчке војске. Иран је демантовао све наводе о својој улози у инциденту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана