Иран и Ирак заједно против ИСИЛ-а

Агенције
Иран и Ирак заједно против ИСИЛ-а

Иран је ушао у борбу за преузимање велике ирачке рафинерије од ИСИЛ-а, пружајући подршку ирачким копненим снагама војницима, артиљеријом и тешким наоружањем.

Амерички извори, који су жељели да остану анонимни, наводе да су иранске снаге преузеле значајну улогу у офанзиви у Беији у посљедњих неколико дана, у садејству са ирачком шиитском милицијом.

Иранска улога није поменута у званичном саопштењу америчке војске, која тврди да су ирачке снаге безбједности уз помоћ САД успјеле да успоставе копнени пут према рафинерији Беији, преноси АП.

У саопштењу америчког војног штаба у Кувајту се наводи са су Ирачани добили појачање унутар изолованог круга рафинерије.

Иранска улога у Ираку представља главну компликацију за Обамину администрацију, док тражи најефикансији приступ за супотстављање ИД.

Представници САД су изјавили да се не противе доприносу који дају Иранци пружајући подршку ирачкој шиитској милицији, док то раде под командом и контролом ирачке владе.

Амерички генерал Томас Вајдли није желио директно да коментарише улогу Ирана, само је рекао да су све снаге у Беији усклађне са владом Ирака и под контролом ирачких снага безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана